Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Holandská princezná od januára 2025 požiada o vyplácanie 1,5 mil. eur

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Princezná Amalia v roku 2021 po dokončení strednej školy vyhlásila, že po dosiahnutí plnoletosti nepožiada o apanáž, až kým neprevezme povinností člena kráľovskej rodiny.

Brusel/Amsterdam 8. mája (TASR) - Holandská korunná princezná Amalia si od januára 2025 začne nárokovať vyplácanie apanáže vo výške 1,5 milióna eur. Ako následníčka trónu si z nich bude platiť svoje ročné výdavky. Na stredajšiu správu informačného portálu DutchNews.nl upozornil spravodajca TASR.

Princezná Amalia v roku 2021 po dokončení strednej školy vyhlásila, že po dosiahnutí plnoletosti nepožiada o apanáž, až kým neprevezme povinností člena kráľovskej rodiny. Podľa jej vtedajšieho vyjadrenia by sa cítila "nepohodlne", ak by robila málo v rámci svojich reprezentačných povinností. Dodala, že ostatní jej rovesníci v krajine čelia oveľa väčším ťažkostiam, čo bolo citeľné počas vtedajšej pandémíe koronavírusu.

Podľa DutchNews.nl princezná potrebuje peniaze, na ktoré má zákonný nárok, aby financovala náklady spojené s "nezávislým a autonómnym výkonom svojej úlohy". Spresnila, že bude naďalej vracať štátu 300.000 eur, čo je jej nezdaniteľný príjem počas štúdia na vysokej škole.

DutchNews.nl pripomenul, že pred dvoma rokmi princezná Amalia čelila sérii hrozieb, pre ktoré mimo záujmu verejnosti nejaký čas študovala v Madride.

Holandský premiér Mark Rutte zdôraznil, že peniaze z apanáže princeznej nebudú použité na zaplatenie jej osobnej bezpečnosti.

"Napreduje vo svojom štúdiu a je viditeľnejšia. Zohrala svoju rolu pri organizácii španielskej kráľovskej návštevy. Takže má právo žiadať svoje peniaze," skonštatoval Rutte.

Členovia holandskej kráľovskej rodiny dostávajú nezdaniteľný plat, sú tiež oslobodení od dane z darovania či z dedičstva. Holandskí daňoví poplatníci platia aj náklady na bezpečnosť kráľovskej rodiny, opravu a prestavbu palácov a údržbu jachty De Groene Draeck. Náklady na život holandskej kráľovskej rodiny sú považovaná za najvyššie v Európe - daňových poplatníkov vychádza na zhruba 40 miliónov eur ročne, okrem nákladov na zaistenie jej osobnej bezpečnosti.