Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Maloobchodné tržby v USA v novembri padli o 1,1 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Maloobchodné tržby bez započítania motorových vozidiel a autodielov sa v novembri znížili o 0,9 %, pričom sa očakával nárast o 0,1 %.

Washington 16. decembra (TASR) - Maloobchodné tržby v USA v novembri padli podstatne prudšie, než sa očakávalo. Negatívny vplyv malo zrejme zvýšenie počtu nových prípadov ochorenia COVID-19 a pokles príjmov domácností. To je ďalším signálom, že zotavovanie ekonomiky z pandémiou spôsobenej recesie sa spomaľuje.

Maloobchodné tržby v novembri padli o 1,1 % po znížení o 0,1 % v októbri, uviedlo americké ministerstvo obchodu. Ekonómovia počítali s poklesom len o 0,3 %. Ministerstvo tiež revidovalo októbrový údaj, pôvodne počítalo s nárastom o 0,3 %. Októbrový pokles bol prvým od apríla, keď prísne protipandemické opatrenia ochromili ekonomiku.

Maloobchodné tržby bez započítania motorových vozidiel a autodielov sa v novembri znížili o 0,9 %, pričom sa očakával nárast o 0,1 %. Takzvané jadrové tržby, teda tržby bez započítania áut, benzínu, stavebných materiálov a potravinových služieb, padli o 0,5 %.