Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Rast aktivity v americkom sektore služieb sa v novembri zrýchlil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Podľa prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) pre nevýrobný sektor v USA v novembri 2023 zvýšil na 52,7 bodu z 51,8 bodu v októbri.

Washington 5. decembra (TASR) - Rast aktivity v americkom sektore služieb sa v novembri 2023 zrýchlil. A o niečo viac, ako ekonómovia odhadovali. Ukázal to v utorok prieskum Inštitútu pre riadenie zásob (ISM). TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa prieskumu sa index nákupných manažérov (PMI) pre nevýrobný sektor v USA v novembri 2023 zvýšil na 52,7 bodu z 51,8 bodu v októbri. Ekonómovia pritom očakávali, že index dosiahne 52 bodov. Hodnota indexu vyššia ako 50 bodov znamená rast aktivity v danom odvetví.

Lepší ako očakávaný výsledok odzrkadľoval rýchlejší rast produkcie. Príslušný čiastkový index sa v novembri zvýšil na 55,1 z októbrových 54,1 bodu.

Aj index zamestnanosti mierne stúpol, na 50,7 bodu v novembri z 50,2 bodu v októbri, zatiaľ čo index nových objednávok sa v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom nezmenil a zostal na úrovni 55,5 bodu. Cenové tlaky sa však zmiernili, keďže hodnota tohto indexu klesla na 58,3 z 58,6 bodu v októbri.

Podľa Anthonyho Nievesa, predsedu ISM Services Business Survey Committee napriek rastu aktivity v sektore služieb pretrvávajú obavy z inflácie, úrokových sadzieb a geopolitických udalostí.

ISM minulý týždeň v separátnej správe uviedol, že aktivita vo výrobe aj v novembri klesla, keďže jeho PMI síce stagnoval, ale na úrovni 46,7 bodu. Zostal tak pod zlomovou hranicou 50 bodov.