Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prestížne ekonomické fórum v Davose otvorí prezident Číny

Si Ťin-pching Foto: TASR/AP

Dodal, že čínskeho prezidenta bude sprevádzať veľká delegácia popredných politikov a významných čínskych manažérov.

Ženeva 10. januára (TASR) - Si Ťin-pching je prvým čínskym prezidentom, ktorý sa zúčastní na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) vo švajčiarskom Davose. Výročné stretnutie čelných podnikateľov a politikov otvorí v tomto alpskom lyžiarskom stredisku 17. januára v rámci svojej oficiálnej návštevy Švajčiarska.

Čínskeho prezidenta bude sprevádzať najväčšia delegácia, odkedy sa táto najľudnatejšia krajina sveta pred takmer 40 rokmi zúčastnila na podujatí v Davose prvýkrát.

Si pricestuje do Davosu v čase, keď sa Čína usiluje získať väčší globálny vplyv a prezentovať sa ako sila stability, stúpenec globalizácie a odporca protekcionizmu.

Fórum v Davose sa uskutoční v týždni, v ktorom sa budú Spojené štáty ako najväčšia ekonomika sveta sústreďovať na inauguráciu svojho nového prezidenta Donalda Trumpa.

"Všetci si uvedomujeme, že svet sa v súčasnosti mení na multilaterálnu, multipolárnu, geopolitickú a geoekonomickú stavbu. Čo sa týka ekonomickej moci, Čína sa čoskoro vyrovná Spojeným štátom," povedal dnes novinárom v Ženeve zakladateľ WEF Klaus Schwab.

Čínsky prezident pricestuje do Švajčiarska 15. januára a počas štvordňového pobytu v tejto krajine navštívi aj sídla OSN a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v Ženeve a Medzinárodný olympijský výbor v Lausanne.

Prvé zasadnutie WEF v Davose sa uskutočnilo v roku 1971 a stretli sa na ňom iba podnikatelia. Časom sa rozrástlo o politiku, kultúru a humanitárne záležitosti. Tento rok na ňom očakávajú 3000 účastníkov zo sveta politiky, obchodu i kultúry: napríklad hollywoodskych hercov Matta Damona či Foresta Whitakera, končiaceho amerického ministra zahraničných vecí USA Johna Kerryho i končiaceho viceprezidenta USA Joa Bidena, ktorý je verným návštevníkom Davosu.

Na tohtoročnom davoskom stretnutí očakávajú aj britskú premiérku Theresu Mayovú či prezidentov Ukrajiny, Afganistanu, Azerbajdžanu a Juhoafrickej republiky.