Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

HSBC vykázala rekordný zisk za rok 2023

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

HSBC generuje väčšinu svojich príjmov v Ázii a aj napriek veľkému zisku zaznamenala vplyv pomalšieho zotavovania Číny.

Londýn 21. februára (TASR) - Britská banka HSBC vykázala rekordný zisk za rok 2023, aj keď rast príjmov z vyšších úrokových sadzieb bol kompenzovaný odpismi spojenými s jej podielom v čínskej banke. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Bloomberg.

HSBC generuje väčšinu svojich príjmov v Ázii a aj napriek veľkému zisku zaznamenala vplyv pomalšieho zotavovania Číny, ako sa očakávalo po pandémii ochorenia COVID-19, ako aj zvýšeného geopolitického napätia.

Spoločnosť vo vyhlásení pre hongkonskú burzu oznámila, že jej zisk pred zdanením v roku 2023 vzrástol na 30,3 miliardy USD (28,05 miliardy eur) zo 17,1 miliardy USD v v predchádzajúcom roku. A zisk po zdanení sa zvýšil o 8,3 miliardy USD na 24,6 miliardy USD.

Tržby HSBC vlani vzrástli o 30 % na 66,1 miliardy USD.

Rekordne vysoký ročný zisk však pokazili odpisy spojené s podielom HSBC v čínskej Bank of Communications vo výške 3 miliárd USD.

Prehlbujúca sa realitná kríza v Číne mala dominový efekt na globálne banky, ktoré sa angažujú v druhej najväčšej svetovej ekonomike, pričom HSBC zaznamenala doteraz najväčší odpis spomedzi zahraničných bánk.

Na druhej strane, zisky HSBC zahŕňali "priaznivý medziročný vplyv" vo výške 2,5 miliardy USD v dôsledku predaja francúzskych retailových bankových operácií, ako aj predbežný zisk 1,6 miliardy USD z akvizície britskej divízie Silicon Valley Bank UK.

Banka v stredu uviedla tiež, že iniciuje spätný odkup akcií až do výšky 2 miliárd USD.

(1 EUR = 1,0802 USD)