Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

IEA: Globálne emisie CO2 súvisiace s energiou dosiahli rekord

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa analýzy IEA globálne emisie z energií v roku 2023 vzrástli o 410 miliónov ton alebo 1,1 % na 37,4 miliardy ton.

Paríž 3. marca (TASR) - Globálne emisie oxidu uhličitého (CO2) súvisiace s energetikou dosiahli minulý rok rekordnú výšku. Čiastočne k tomu prispelo zvýšené využívanie fosílnych palív v krajinách, kde suchá brzdili produkciu vodných elektrární. Uviedla to Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Vedci tvrdia, že v nadchádzajúcich rokoch bude potrebné prudké zníženie emisií CO2, najmä zo spaľovania fosílnych palív, ak sa majú splniť ciele na obmedzenie globálneho rastu teplôt a zabrániť náhlym zmenám klímy.

"Emisie CO2 ani zďaleka neklesajú tak rýchlo, ako je potrebné na splnenie globálnych klimatických cieľov stanovených v Parížskej dohode," uviedla IEA v správe.

Podľa analýzy IEA globálne emisie z energií v roku 2023 vzrástli o 410 miliónov ton alebo 1,1 % na 37,4 miliardy ton.

Globálny rast tzv. čistých technológií, ako sú veterné, solárne elektrárne a elektrické vozidlá, pomohol pritom vlani obmedziť tempo rastu emisií, ktoré v roku 2022 dosiahlo 1,3 %. Znovuotvorenie čínskej ekonomiky, zvýšené využívanie fosílnych palív na výrobu elektriny v krajinách s nízkym výkonom vodných elektrární a oživenie letectva podľa IEA vlani prispeli k rastu emisií v energetike.

Nahradenie stratenej výroby vodnej energie v dôsledku extrémneho sucha produkciou z fosílnych palív predstavovalo približne 40 % alebo 170 miliónov ton CO2 z vlaňajšieho nárastu emisií. "Bez tohto efektu by emisie z globálnej produkcie energií v roku 2023 klesli," uviedla IEA.

Emisie súvisiace s energetikou v USA sa podľa správy IEA znížili o 4,1 %, pričom väčšina tohto zníženia pochádzala z výroby elektrickej energie. Emisie z energetiky v Európskej (EÚ) únii klesli v minulom roku takmer o 9 % vďaka prudkému nárastu výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov a znížením jej výroby z uhlia a plynu.

V Číne sa emisie z energií zvýšili o 5,2 %, keďže dopyt rástol po tom, ako sa krajina zotavila z blokád súvisiacich s ochorením COVID-19. Čína však prispela tiež približne 60 % ku globálnemu zvýšeniu solárnych a veterných elektrární a elektrických vozidiel v roku 2023, uviedla IEA.

Elektrické vozidlá predstavovali v roku 2023 jedno z piatich predaných nových áut vo svete.