Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Ifo: Nemecký chemický priemysel je v hlbokej kríze

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nemecký chemický sektor, ktorý zamestnáva približne pol milióna ľudí, doplatil najmä na energetickú krízu, ktorú odštartovala invázia Ruska na Ukrajinu začiatkom minulého roka.

Berlín 7. októbra (TASR) - Kríza nemeckého chemického sektora sa prehlbuje. Uviedol to tento týždeň nemecký ekonomický inštitút Ifo s tým, že pokračuje znižovanie dopytu zo zahraničia a s ním pokles objednávok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

"V septembrových údajoch je problém nájsť niečo pozitívne. Chemické odvetvie je v hlbokej kríze," povedala expertka Ifo Anna Wolfová.

Príslušný index podnikateľskej dôvery dosiahol v septembri -19,3 bodu. V porovnaní s augustom tak výrazne klesol, keď v predchádzajúcom mesiaci predstavoval -16,3 bodu. Hodnotenie súčasnej ekonomickej situácie sa prakticky nemenilo, firmy v chemickom sektore však zhoršili svoje očakávania na nasledujúce mesiace. Pesimistickejšie hodnotia najmä budúce exportné objednávky.

Nemecký chemický sektor, ktorý zamestnáva približne pol milióna ľudí, doplatil najmä na energetickú krízu, ktorú odštartovala invázia Ruska na Ukrajinu začiatkom minulého roka. Zástupcovia chemických podnikov preto vyzvali vládu na pomoc s cieľom udržať si konkurencieschopnosť. Asociácia chemického priemyslu v Nemecku VCI uviedla, že tento rok očakáva pokles produkcie v sektore o 5 % a pokles tržieb o 7 %.