Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

IFP: Za poklesom zamestnanosti je súkromný sektor okrem stavebníctva

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Medziročne zaniklo vyše 16.000 pracovných miest, čo predstavuje pokles o 1,2 %.

Bratislava 12. januára (TASR) - Zamestnanosť vo vybraných odvetviach súkromného sektora sa v novembri prepadla najviac za 2,5 roka. Medziročne zaniklo vyše 16.000 pracovných miest, čo predstavuje pokles o 1,2 %. K poklesu zamestnanosti prispeli všetky vybrané sektory súkromného sektora okrem stavebníctva, ktoré ťaží z konca programového obdobia čerpania EÚ fondov.

Ako ďalej uviedli v zverejnenej správe analytici Inštitútu finančnej politiky (IFP), medzimesačný pohľad je rovnako pesimistický, keď zamestnanosť od začiatku minulého roka v každom mesiaci mierne klesala alebo stagnovala.

Najväčší prepad pretrváva podľa IFP v exportne orientovanom priemysle, ktorý reaguje na ochladenie v zahraničí. Väčšina oslovených priemyselných podnikov plánuje v najbližších troch mesiacoch znižovať svoje stavy zamestnancov. Tento vývoj potvrdzuje aj Sociálna poisťovňa.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR v piatok informoval, že zamestnanosť v novembri 2023 medziročne poklesla až v ôsmich z desiatich mesačne sledovaných produkčných odvetví. V najväčšom zamestnávateľskom odvetví, v priemysle, ubudlo medziročne necelé percento zamestnancov, pričom zamestnanosť v tomto odvetví klesá už 21 mesiacov s výnimkou minuloročného marca.

Najvýraznejší medziročný úbytok zamestnancov o 7,2 % evidovali podľa ŠÚ SR činnosti reštaurácií a pohostinstiev, pokles zamestnanosti vyšší ako 3 % mali aj maloobchod a veľkoobchod. Zamestnanosť rástla len v stavebníctve o 0,2 % a v informáciách a komunikácii o 1,5 %.