Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Slovensko najlepšie oživuje hospodárstvo, uvádza IMF Survey Magazine

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa hodnotiacej správy MMF by sa politika Slovenska mala zameriavať na zmierňovanie rizikových faktorov a na podporovanie pevného a celkového rastu.

Washington/Bratislava 18. júla (TASR) - Slovenská republika patrí k tým krajinám Európy, kde dochádza k najlepšiemu oživovaniu hospodárstva, a to vďaka zdravým ekonomickým základom a prezieravej, rozumnej politike.

Ekonomický výhľad Slovenska je však neistý kvôli dopadom krízy v eurozóne. Uviedol to Medzinárodný menový fond (MMF) vo svojej výročnej správe o zdraví ekonomiky, ktorú v utorok zverejnil magazín fondu "IMF Survey Magazine" na svojej webovej stránke.

V období zhoršeného zahraničného prostredia a napriek značnej fiškálnej konsolidácii sa hrubý domáci produkt (HDP) v roku 2011 reálne zvýšil o 3,3 percenta. V roku 2012 sa očakáva spomalený rast o 2,6 percenta, uviedla správa MMF.

"Nadpriemerné percento rastu je odrazom pevných obchodných vzťahov s Nemeckom, pretrvávajúca konkurencieschopnosť v zahraničí a zdravá politika," uviedla Daria Zacharová, šéfka misie MMF pre Slovenskú republiku.

Vláda v roku 2011 výrazne znížila deficit a v roku 2012 plánuje ďalšie škrty. Navyše, bankový systém na Slovensku je likvidný, dobre kapitalizovaný a zväčša financovaný prostredníctvom pomerne stabilných domácich vkladov.

Pokiaľ ide o vonkajšie, zahraničné vplyvy, zosilnenie krízy v eurozóne by mohlo znížiť dopyt po slovenských vývozných artikloch, zvýšilo by sa financovanie nákladov, klesol by rast a zhoršila by sa bilancia bánk.

Pokiaľ ide o domáce vplyvy, strata dôvery trhov v odhodlanie vlády znižovať fiškálny deficit by spôsobila zvýšenie nákladov a vyústila by do prísnejších úverových podmienok s negatívnymi reťazovými účinkami na rast.

Podľa hodnotiacej správy MMF by sa politika Slovenska mala zameriavať na zmierňovanie rizikových faktorov a na podporovanie pevného a celkového rastu. Stále znižovanie deficitu by posunulo verejné financie na udržateľnú úroveň. Nepretržitý prísny dohľad nad finančným sektorom je tiež jedným z faktorov, ktoré udržia finančnú stabilitu.

MMF v správe uviedol, že na udržanie výkonnosti ekonomiky sú potrebné štrukturálne reformy, ako napríklad podpora zamestnanosti, odstraňovanie regionálnych ekonomických rozdielov a zlepšovanie podnikateľského prostredia.