Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Inšpektorom chýba softwérové vybavenie na efektívnu kontrolu DPH

Úradníci tak nedokážu vyhodnocovať úroveň rizikovosti firiem z hľadiska podvodov, čomu zodpovedá aj výber spoločností na kontrolu.

Bratislava 5. augusta (TASR) - Inšpektorom chýba potrebné vybavenie pre efektívnu kontrolu výberu dane z pridanej hodnoty (DPH). "Ani po štyroch mesiacoch vo vláde minister financií nezabezpečil nákup potrebného softvérového a dátového vybavenia," upozornil TASR podpredseda KDH Miloš Moravčík.

Úradníci tak nedokážu vyhodnocovať úroveň rizikovosti firiem z hľadiska podvodov, čomu zodpovedá aj výber spoločností na kontrolu. "Kontroly nie sú účinné," zdôraznil odborník na verejné financie a upriamil pozornosť na škody, ktoré sú takto spôsobené štátu v objeme niekoľko desiatok miliónov eur.

Vyzýva šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD), aby zle fungujúcu daňovú kontrolu riešil. "Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) hovorí o negatívnom vývoji štátneho rozpočtu, v ktorom podľa neho chýba 500 miliónov eur. Jednou z príčin sú výpadky pri výbere DPH. Ani on ani minister financií však doteraz nepriznali svoj podiel viny na tomto stave," dodal.