Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Iránsky rial sa po útoku na Izrael prepadol na rekordné minimum

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výmenný kurz iránskeho rialu sa na voľnom trhu v nedeľu okolo 10.30 h miestneho času pohyboval na úrovni 705.000 rialov za jeden americký dolár.

Teherán 14. apríla (TASR) - Iránska mena sa v nedeľu na neoficiálnom trhu prepadla až na rekordné minimum voči doláru. Dôvodom bol rozsiahly raketový a dronový útok na Izrael, ktorý Teherán podnikol v sobotu (13. 4.) večer, čo ešte viac vystupňovalo napätie na Blízkom východe.

Výmenný kurz iránskeho rialu sa na voľnom trhu v nedeľu okolo 10.30 h miestneho času pohyboval na úrovni 705.000 rialov za jeden americký dolár. Iránska mena odvtedy zmazala časť strát. Teherán stanovil oficiálny kurz rialu v roku 2018 na 42.000 rialov/USD.

Pokles rialu sa udial niekoľko hodín po tom, ako Irán v sobotu večer v odvete za úder na iránsky konzulát v sýrskom Damasku zaútočil dronmi a raketami na Izrael. Konflikt v regióne tak eskaloval a dostal sa do novej nebezpečnej fázy.

Po útoku hrozí, že USA prijmú voči Iránu ďalšie obchodné a diplomatické reštrikcie. Iránsky rial už čelí tlaku v dôsledku vysokej inflácie. Rast cien podporujú pretrvávajúce sankcie Spojených štátov, ktoré tiež znížili predaj niektorých kľúčových exportných artiklov Teheránu - ropy a ropných produktov.