Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Írsko sa chce vrátiť na dlhopisové trhy

Mnohí analytici však varujú, že priskorý návrat môže spôsobiť viac škody ako osohu.

Londýn 26. marca (TASR) - Írsko dúfa, že sa ešte tento rok vráti na dlhopisový trh. Mnohí analytici však varujú, že priskorý návrat môže spôsobiť viac škody ako osohu.

Írsko je vzorom plnenia úsporných opatrení pre ostatné krajiny eurozóny. Pozícia Dublinu sa výrazne zlepšila, odkedy sa prestalo financovať na trhu a muselo požiadať o medzinárodnú pomoc podobne ako Grécko a Portugalsko. Výnosy 10-ročných dlhopisov írskej vlády sú v porovnaní s júlom 2011 o polovicu nižšie a klesajú aj náklady na poistenie írskeho dlhu proti platobnej neschopnosti krajiny.

Preto analytici Commerzbank minulý týždeň uviedli, že existuje istá šanca, že írske ministerstvo financií by v poslednom kvartáli mohlo predať 5- alebo dokonca 10-ročné dlhopisy približne za 2 miliardy eur. Ostatní odborníci sú však väčšinou skeptickí. Dublin je podľa nich stále mimoriadne citlivý na riziká ohrozujúce ekonomiku eurozóny rovnako ako globálnu ekonomiku. A zle načasovaná emisia dlhopisov by mohla mať vážne negatívne dôsledky.

Výnosy 10-ročných írskych dlhopisov sú aktuálne na úrovni tesne pod 7 %, pričom sa pohybovali okolo 14 % ešte vlani v júli, teda predtým, než Európska centrálna banka (ECB) začala nakupovať na sekundárnom trhu španielske a talianske dlhopisy, aby stabilizovala periférne dlhopisové trhy. To znamená, že výnosy sa dostávajú na úrovne, na ktorých boli predtým, než Dublin požiadal o finančnú pomoc.

Analytici sa obávajú, že napriek ambicióznym írskym reformám a zlepšeniu ekonomických fundamentov ďalší výbuch dlhovej krízy v eurozóne opäť rozbúri aj írsky dlhopisový trh. Odborníci sa v súčasnosti najviac obávajú rozšírenia krízy do Španielska, ktoré vo februári oznámilo, že vlani nesplnilo fiškálne ciele a aj tento rok si stanovilo nižší ciel redukcie rozpočtového schodku, než sa pôvodne dohodlo s Európskou komisiou (EK). Ďalšie kolo dlhovej krízy v eurozóne môžu spustiť aj voľby vo Francúzsku a Grécku alebo ďalšia reštrukturalizácia dlhu Grécka či Portugalska.