Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Europarlament schválil financie na sieť tisícov bezplatných hotspotov

Ilustračné foto Foto: TASR

Finančná podpora umožní používateľom v celej Európe pripojiť sa k internetu pomocou jednotného hesla. Ich osobné dáta sa pritom nesmú využívať na komerčné účely.

Štrasburg 12. septembra (TASR) - Európsky parlament dnes schválil návrh členských štátov na finančnú podporu vo výške zhruba 120 miliónov eur pre vytvorenie siete 8000 internetových hotspotov na verejných miestach, napríklad v nemocniciach alebo knižniciach.

Obce a verejné inštitúcie sa môžu cez internetový portál priamo uchádzať o dobropisy, s ktorými môžu pokryť svoje počiatočné náklady až do výšky 100 %. Inštitúcia, ktorej žiadosť bude schválená, musí prevádzkovať takýto hotspot minimálne tri roky a niesť všetky prevádzkové náklady. Komisárka pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Marija Gabrielová dúfa, že prvých tisíc dobropisov pridelia ešte v tomto roku.

Finančná podpora umožní používateľom v celej Európe pripojiť sa k internetu pomocou jednotného hesla. Ich osobné dáta sa pritom nesmú využívať na komerčné účely. Cieľom iniciatívy je vytvoriť sieť verejných hotspotov v celej EÚ a na podporu chce Brusel spustiť informačné kampane.