Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

J. DIJSSELBLOEM: Grécko by čoskoro malo dostať 7,5 miliardy eur

Holandský minister financií a predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem, archívne foto Foto: TASR/AP/Phil Nijhuis

Spomínaná suma je súčasťou balíka v hodnote 10,3 miliardy eur, ktorý v princípe schválili ministri financií eurozóny koncom mája.

Luxemburg 16. júna (TASR) - Grécko by v najbližších dňoch malo dostať ďalšiu tranžu úveru v objeme 7,5 miliardy eur. Povedal to dnes po stretnutí ministrov financií eurozóny predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Spomínaná suma je súčasťou balíka v hodnote 10,3 miliardy eur, ktorý v princípe schválili ministri financií eurozóny koncom mája. Atény nevyhnutne potrebujú ďalšie peniaze už v najbližšom období, aby mohli splatiť dlhy, ktoré sú splatné v letných mesiacoch. Inak krajine hrozí platobná neschopnosť.

Po tom, ako dnes ministri financií eurozóny, ktorí tvoria Radu guvernérov Európskeho mechanizmu pre stabilitu (ESM), dali uvoľneniu tranže zelenú, by konečné rozhodnutie mal ESM oznámiť v piatok (17.6.), uviedol jeho šéf Klaus Regling. K uvoľneniu financií by následne malo dôjsť začiatkom budúceho týždňa.

Len v júli musí Grécko splatiť dlh za viac než 3 miliardy eur. Zvyšných 2,8 miliardy eur z 10,3-miliardového balíka dostanú Atény po tom, ako uskutočnia ďalšie reformy, napríklad v oblasti privatizácie či v energetickom sektore.