Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

J. Kůs: Budúcnosť môže priniesť decentralizáciu rozvodov vody

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Česká asociácia spája viac ako dve desiatky firiem, ktoré používajú nanotechnológie vo svojich výrobkoch alebo materiáloch.

Bratislava 17. novembra (TASR) – V budúcnosti by mohli byť rozvody vody decentralizované. Myslí si to predseda výkonnej rady Asociácie nanotechnologického priemyslu v Českej republike Jiří Kůs. Technológia už na to existuje, podľa neho ide už len o to, presadiť ju na trhu.

Výrobu vlastnej elektrickej energie v domácnostiach môže nasledovať aj decentralizácia rozvodov vody. "Každý dom si všetku vodu, ktorú vypustíte, prefiltruje, upraví a vráti späť," opísal Kůs s tým, že takto by sa uzavrel vodný cyklus.

Táto technológia už podľa neho existuje, jej uplatnenie v budúcnosti však závisí od viacerých faktorov. "Vždy ide najmä o to, presadiť tú technológiu, prefinancovať to uvedenie na trh," podotkol. Ako dodal, v tomto prípade sú aj ďalšie činitele, ako napríklad výrobcovia balenej vody alebo prevádzkovatelia centrálnych rozvodov vody.

Za týmito zmenami v budúcnosti stojí nanotechnológia. "Je to technológia, ktorá zaobchádza s hmotou a mení jej vlastnosti na tej neviditeľnej nanoúrovni. Hrá sa takmer doslova s molekulami a atómami," priblížil Kůs. Podľa neho sa dotýka viacerých oblastí od textilného priemyslu cez biomedicínu až po energetiku.

Česká asociácia spája viac ako dve desiatky firiem, ktoré používajú nanotechnológie vo svojich výrobkoch alebo materiáloch. Zahŕňa napríklad firmy, ktoré vyrábajú antibakteriálne oblečenie, alebo aj spoločnosti zaoberajúce sa nanomembránami pre filtráciu vody alebo vzduchu.