Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Nový šéf dopravy chce pokračovať vo Figeľových šľapajách

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ján Počiatek bude pokračovať v revitalizácii železníc vrátane prepúšťania.

Bratislava 26. apríla (TASR) – Minister dopravy Ján Počiatek (Smer-SD) bude pokračovať v procese revitalizácie troch železničných firiem, ktorý začal jeho predchodca Ján Figeľ (KDH) a ktorého súčasťou je aj prepúšťanie železničiarov. Minister to uviedol v rozhovore pre TASR.

"V pláne revitalizácie treba pokračovať a vníma to tak nakoniec aj samotný tento sektor, dokonca aj odbory v tomto sektore," povedal Počiatek. Čo chce však robiť inak než bývalý minister Figeľ, je citlivejšie komunikovať so všetkými sociálnymi partnermi. "Budeme sa snažiť zmierniť to alebo nerobiť v takých skokoch, aby to spôsobovalo problémy potenciálnym prepusteným," opísal Počiatek.

V Programe revitalizácie železničných firiem, ktorý schválila bývalá vláda Ivety Radičovej, sa počítalo s prepustením vyše 5000 ľudí zo všetkých troch železničných firiem od roku 2011 až do roku 2014. Počiatek však o nejakom hromadnom prepúšťaní hovoriť nechce. "Nebavíme sa o tom, že ideme nejako hromadne prepúšťať. Ale v pláne revitalizácie budeme určite pokračovať a z toho vyplynú nejaké požiadavky na optimalizáciu celého stavu," dodal Počiatek.

Súčasný premiér Robert Fico (Smer-SD) však počas svojej prvej vlády rázne odmietal prepúšťanie železničiarov a nechcel nechať bez práce ani jedného z nich.

Nový minister by sa chcel zároveň pozerať na tri železničné firmy ako na jeden celok a pokračovať v ich ozdravovaní, ktorého súčasťou nebude len prepúšťanie. Chce hľadať rôzne alternatívy, napríklad v podobe lepšieho zosúladenia železničnej a autobusovej dopravy v regiónoch.

Tu bude player