Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Viktor Janukovyč označil Čínu za strategického partnera

Viktor Janukovyč Foto: TASR/AP

Čína plánuje investovať do rozvoja ukrajinského poľnohospodárskeho sektora, dopravnej infraštruktúry, budovania železníc, ciest a letísk.

Peking 5. decembra (TASR) - Čína predstavuje pre Ukrajinu dôležitého strategického partnera, s ktorým Kyjev rozvinie všestrannú spoluprácu v obchodnej, hospodárskej a investičnej oblasti, vyhlásil dnes v Pekingu ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

Najvyšší predstaviteľ Ukrajiny v rámci svojej návštevy Číny rečnil na čínsko-ukrajinskom podnikateľskom fóre, na ktorom sa zúčastnilo približne 500 ľudí zastupujúcich 130 ukrajinských a 170 čínskych spoločností. Diskutovali aj o spolupráci v energetickej, leteckej, vesmírnej či poľnohospodárskej oblasti.

Podpredseda Čínskeho združenia medzinárodného obchodu (CAIT) Čang Wej konštatoval, že "Čína vníma Ukrajinu ako odrazový mostík pre rozšírenie svojej investičnej prítomnosti vo východoeurópskych krajinách a v Spoločenstve nezávislých štátov". Zdôraznil však, že Ukrajina "musí zlepšiť investičnú klímu pre čínskych podnikateľov".

Čang Wej podľa agentúry ITAR-TASS povedal, že Peking má záujem aj o vstup do ukrajinského poľnohospodárskeho sektora, keďže v Číne sa začal prejavovať deficit obilnín. Čína podľa neho plánuje investovať aj do rozvoja ukrajinskej dopravnej infraštruktúry, budovania železníc, ciest a letísk. Dodal, že Peking prispeje k rastu ukrajinského exportu do Číny.