Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Tokio schválilo Dreamlinerov do prevádzky, ANA začne skúšobné lety

Boeing 787 Dreamliner Foto: TASR/AP

Japonské letecké spoločnosti by mali komerčné lety Dreamlinerov obnoviť niekedy v júni.

Tokio 26. apríla (TASR) - Japonsko dnes schválilo opätovné uvedenie lietadiel B787 Dreamliner od americkej spoločnosti Boeing do prevádzky a letecká spoločnosť All Nippon Airways (ANA) následne oznámila, že už v nedeľu (28.4.) začne so skúšobnými letmi. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

ANA bola prvou leteckou spoločnosťou, ktorá v polovici januára tohto roka dočasne stiahla lietadlá Dreamliner z prevádzky. Krátko na to urobila rovnaký krok konkurenčná Japan Airlines (JAL). ANA má vo svojom letovom parku celkovo 17 týchto strojov a JAL sedem.

Firmy sa tak rozhodli po zaznamenaní dvoch problematických situácií pri Dreamlineroch v dôsledku prehrievajúcich sa batérií. V prvom prípade začalo horieť lietadlo firmy JAL na letisku v Bostone a následne muselo lietadlo spoločnosti ANA na vnútroštátnej linke pre problém s batériou núdzovo pristáť.

Boeing medzitým batériový systém upravil tak, aby k prehrievaniu nedochádzalo a americký Federálny úrad pre letectvo dal minulý týždeň súhlas s ich používaním. Následne tento týždeň oficiálne oznámil americkým aerolíniám, že po výmene batérií môžu opätovne používať lietadlá Dreamliner. Rozhodnutie FAA sa síce týkalo len amerického trhu, no očakávalo sa, že na jeho krok následne zareagujú aj regulačné úrady iných krajín. Čo sa týka japonských leteckých spoločností, komerčné lety Dreamlinerov by mali obnoviť niekedy v júni.