Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Rozpočtové úsporné opatrenia v EÚ sa podľa J.C. Junckera neskončili

Nový šéf európskej komisie Jean-Claude Juncker. Foto: TASR/AP

Komisia dala v noci nadnes zelenú pre finančnú rekapitalizáciu BES zo strany portugalského štátu. Cieľom je obnoviť dôveru vo finančný systém v Portugalsku.

Brusel/Atény 4. augusta (TASR) - Európa sa ešte nedostala cez prekážku s názvom kríza, ale bol dosiahnutý určitý pokrok. Uviedol dnes v Aténach novozvolený predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

"Myslím, že sme už prešli dlhú cestu a sme pri konci, ale ešte sme neprekonali túto prekážku," povedal Juncker počas svojej návštevy v Grécku. Tá má symbolickú hodnotu, nakoľko zo strany nového šéfa exekutívy EÚ je uznaním doterajších reforiem vlády v Aténach, ktoré majú dostať Grécko z najhoršej krízy.

Juncker bol v Aténach ochotný odpovedať aj na otázky novinárov týkajúce sa situácie v Portugalsku. Povedal, že rovnováha v tejto krajine "je stále krehká a musíme zostať ostražití, keďže situácia v celej Európe môže byť ovplyvnená vecami, ktoré nedokážeme predpovedať". Jeho slová boli narážkou na portugalskú banku Espirito Santo (BES), ktorá sa ocitla v ťažkostiach a ktorá otriasla európskymi trhmi.

Komisia dala v noci nadnes zelenú pre finančnú rekapitalizáciu BES zo strany portugalského štátu. Cieľom je obnoviť dôveru vo finančný systém v Portugalsku. Juncker v tejto súvislosti dodal, že vláda v Lisabone musí pokračovať v politike rozpočtovej disciplíny, aby sa mohla vyrovnať s podobnými krízami.

"Nepovedal som, že rozpočtové úsporné opatrenia sa skončili. Úsporné opatrenia zostanú v platnosti v Grécku a ďalších krajinách únie," spresnil Juncker na záver stretnutia s gréckym premiérom Antonisom Samarasom.

Juncker, bývalý šéf Euroskupiny, ktorý dohliadal na udelenie dvoch medzinárodných pôžičiek pre Grécko, prvú obeť dlhovej krízy v roku 2010, pripomenul, že v tomto čase bojoval "ako lev", aby mohol udržať krajinu v eurozóne.


J.-C. Juncker ocenil úsilie Grécka prekonať hlbokú krízu

Úsilie Grécka najmä z posledných dvoch rokov dostať pod kontrolu svoje verejné financie môže byť modelom pre Argentínu, ktorá sa minulý týždeň dostala do platobnej neschopnosti. Naposledy vyhlásila štátny bankrot v roku 2001.

AP informuje z Atén, kde to povedal novinárom Jean-Claude Juncker, novozvolený predseda Európskej komisie (EK), po stretnutí s gréckym premiérom Antonisom Samarasom.

Juncker po zvolení za šéfa EK uskutočnil svoju prvú zahraničnú návštevu do Atén. Ocenil úsilie Grékov zlepšiť verejné financie krajiny a poznamenal, že zohral kľúčovú úlohu v tom, aby Grécko zostalo v eurozóne.

"Povedal by som, že som skutočne bojoval ako lev," pokračoval, "odohral sa veľký zápas s tými, ktorí chceli vytlačiť Grécko z eurozóny".

Grécko sa onedlho dostane zo šesťročnej recesie. Pred štyrmi rokmi takmer zbankrotovalo a potrebovalo miliardy eur od EÚ a Medzinárodného menového fondu na svoju záchranu.

V súlade s dohodou o pomoci musela grécka vláda zaviesť prísne úsporné opatrenia, znížiť výdavky, zdvihnúť dane, zaviesť ekonomické reformy. To všetko pomohlo odstrániť hrozbu opustenia eurozóny.

Juncker, ktorý viedol skupinu ministrov financií počas veľkej časti európskej dlhovej krízy, však nemenoval tých, ktorí nástojčivo požadovali odchod Grécka z eurozóny.

Juncker nahradí vo vedení Európskej komisie Josého Manuela Barrosa. Funkcie sa ujme 1. novembra tohto roku. Odmietol komentovať, či členovia eurozóny pokladajú grécky štátny dlh za udržateľný a odmietol uviesť aj akékoľvek podrobnosti o budúcom zložení EK.