Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Hlivák: Pripravujeme vznik Komory verejného obstarávania

Na archívnej snímke predseda Úradu pre verejné obstarávanie Miroslav Hlivák. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zákon stanoví povinnosť pre verejných obstarávateľov, ak budú chcieť realizovať proces verejného obstarávania, aby to realizovali prostredníctvom garanta, ktorý bude členom komory, uviedol M. Hlivák.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) pripravil legislatívny zámer na vznik Komory verejného obstarávania. Uviedol to v piatok na tlačovej konferencii v Bratislave predseda ÚVO Miroslav Hlivák s tým, že zámer je v súčasnosti v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"Členom komory sa nestane automaticky každý, kto dnes prerozdeľuje verejné zdroje. Komora zavedie presné pravidlá na členstvo, komora bude mať svoje orgány," priblížil Hlivák. Členmi komory by sa mali stať tí, ktorí pripravujú podklady pre verejné obstarávanie. "Zákon stanoví povinnosť pre verejných obstarávateľov, ak budú chcieť realizovať proces verejného obstarávania, aby to realizovali prostredníctvom garanta, ktorý bude členom komory," dodal s tým, že je to krok k tomu, aby sa zvýšila kvalita verejných obstarávaní.

Komora by mala tiež niesť disciplinárnu zodpovednosť voči svojim členom. "Ak ÚVO v rozhodnutí určí, že verejný obstarávateľ porušil povinnosť a porušenie tejto povinnosti je v priamej príčinnej súvislosti s konkrétnym človekom, ktorý buď konal vo verejnom obstarávaní, alebo opačne, opomenul určitú povinnosť, v takom prípade bude možné vyvodiť disciplinárnu zodpovednosť," skonštatoval predseda ÚVO.

O disciplinárnej zodpovednosti by mali pritom rozhodovať disciplinárne senáty. Je tiež návrh, aby štát prostredníctvom ÚVO mohol podať návrh na začatie disciplinárneho konania a aby členom tohto senátu bol aj zástupca štátu. "Z možných rozhodnutí disciplinárneho senátu je návrh, aby tam bolo písomné pokarhanie, peňažná pokuta, ale aj preskúšanie, ale napríklad aj zastavenie činnosti na obdobie napríklad troch rokov," ozrejmil Hlivák.

Na zriadenie tejto organizácie bude potrebný prechodný čas, ktorý ÚVO odhaduje na 2,5 roka. Návrh predostrel úrad aj na pôde Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), ktorá mala k návrhu pripomienky. Tie boli následne do legislatívneho návrhu zapracované. Tento projekt je pritom podľa Hliváka ambiciózny v podmienkach SR, ale aj členských štátov OECD. Podľa riaditeľa Jednotky verejného obstarávania v rámci Oddelenia integrity verejného sektora OECD Paula Maginu spolupracovali na zlepšení verejného obstarávania na Slovensku od decembra minulého roka. Táto iniciatíva je podľa neho inovatívna.