Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Jednodenné registrácie áut v Rakúsku v 1. kvartáli opäť vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Počet áut registrovaných 7 dní sa v prvých troch mesiacoch medziročne zvýšil o 4,7 %, krátkodobé registrácie do 30 dní stúpli o 14,1 % a do 60 dní o 16,7 %.

Viedeň 20. apríla (TASR) - Jednodenné registrácie nových osobných vozidiel v Rakúsku opäť stúpajú. V prvých troch mesiacoch tohto roka bolo po jednom dni od registrácie znova odhlásených 2908 osobných áut, čo predstavuje medziročné zvýšenie o 18,1 %.

Podľa štatistického úradu Statistik Austria celý nárast sa dosiahol v marci, kde počty takto prihlásených a vzápätí odhlásených vozidiel medziročne stúpli o 243,5 %. V januári išlo o pokles o 44,2 % a vo februári o 33,8 %. V porovnaní s 1. kvartálom roka 2019 išlo o pokles o 16,6 %. Podiel jednodenných registrácií na celkovom počte registrácií nových osobných vozidiel v 1. kvartáli tohto roka dosiahol 4,6 %.

Počet áut registrovaných 7 dní sa v prvých troch mesiacoch medziročne zvýšil o 4,7 %, krátkodobé registrácie do 30 dní stúpli o 14,1 % a do 60 dní o 16,7 %.

Podľa nemeckého motoristického klubu ADAC jednodenné registrácie v podstate predstavujú trik predajcov pri vykazovaní predaja. Predajca prihlási nové vozidlo na jediný deň a následne ho odhlási, všetko sa deje len "na papieri". Tento princíp umožňuje predávať nové vozidlá s vysokými zľavami bez potreby znížiť katalógové ceny. Táto možnosť sa týka výlučne nových skladových vozidiel, s ktorými sa nejazdí a na odometri je nula, maximálne však 10 kilometrov.