Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Jen oslabil oproti doláru nad 145 JPY/USD

Foto: TASR/AP

Kurz jenu klesol počas piatkového obchodovania nakrátko na 145,07 JPY/USD, čo predstavuje najnižšiu hodnotu meny od novembra minulého roka.

Tokio 30. júna (TASR) - Kurz japonského jenu zaznamenal v piatok pokles na 7-mesačné minimum, keď prekročil hranicu 145 jenov za dolár. Trhy teraz čakajú, či sa vláda nerozhodne pre intervenciu, ku ktorej pristúpila na jeseň minulého roka, keď japonská mena prekročila psychologickú hranicu. Informovala o tom agentúra Reuters.

Kurz jenu klesol počas piatkového obchodovania nakrátko na 145,07 JPY/USD, čo predstavuje najnižšiu hodnotu meny od novembra minulého roka. Neskôr sa mena mierne posilnila a vrátila sa pod spomínanú úroveň. Dôvodom je výrazne uvoľnená menová politika japonskej centrálnej banky, zatiaľ čo iné svetové centrálne banky menovú politiku sprísňujú.

Oslabovanie jenu opätovne vyvolalo špekulácie o intervencii zo strany centrálnej banky. Analytici vychádzajú z toho, že na jeseň minulého roka, keď jen prekročil 145 JPY/USD, banka k intervencii pristúpila. Minister financií Šuniči Suzuki v tejto súvislosti uviedol, že vláda je pripravená intervenovať, a to vtedy, ak dôjde k výraznému oslabeniu meny.