Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Jesenné práce pokračujú v nižšie položených regiónoch bez prerušenia

Jesenná orba polí. Ilustračné foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Poľnohospodárom, ktorí však hospodária vo vyššie položených regiónoch, obmedzuje v práci počasie. Dážď im tam znemožňuje vstup strojov na poľnohospodársku pôdu.

Bratislava 14. októbra (TASR) - Jesenné práce pokračujú v nižšie položených regiónoch SR takmer bez prerušenia. Uviedla to pre TASR hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.

"Poľnohospodárov, ktorí hospodária vo vyššie položených regiónoch, však obmedzuje v práci počasie. Dážď znemožňuje vstup strojov na poľnohospodársku pôdu," informovala.

V predchádzajúcom týždni sa podľa nej zrážky vyskytli na celom území Slovenska. Najviac zrážok sa vyskytlo na severnom a východnom Slovensku. V ostatných regiónoch prevládalo počasie vhodné pre práce na poliach. Na väčšine územia Slovenska je dostatočné zásobenie pôdy vlahou, s výnimkou Záhoria, kde je mierne sucho v pôde. Na Liptove, Orave a severovýchodne Slovenska poľné práce komplikuje nadbytok vlahy v pôde.

Holéciová dodala, že pri monitorovaní a vyhodnocovaní jesenných prác vychádza SPPK z informácií získaných od členov SPPK, respektíve od regionálnych poľnohospodárskych a potravinárskych komôr (RPPK).