Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Jesný:Automobilový priemysel v SR môže poškodiť agresívny tlak na mzdy

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Automobilový priemysel na Slovensku v súčasnosti zamestnáva viac ako 130.000 ľudí.

Bratislava 13. januára(TASR) – Slovensko ostane na špici globálneho automobilového priemyslu len ak bude mať kvalitné školstvo, vedu a veľmi flexibilné fungovanie trhu práce. Pre TASR to povedal analytik Revue priemyslu Martin Jesný.

"Musíme si splniť tieto domáce úlohy. Negatívom však môže byť príliš agresívny prístup pri vyjednávaní o mzdách. To nie je len o tom, koľko budú ľudia zarábať, ale v okamihu, keď sa do hry dostáva prerušenie výroby, či už je to štrajk zamestnancov alebo zastavenie výroby zo strany automobiliek ako reakcia na takýto štrajk, potom to zníži dôveryhodnosť krajiny. Toto je tiež dôležitý faktor. Máme na to, aby sme ostali špičkou, ale zadarmo to nebude," zdôraznil Jesný.

Na Slovensku budú od tohto roku vyrábať už štyri automobilky. Po VW Slovakia, PSA Groupe Slovakia, Kia Motors Slovakia pribudne aj závod Jaguar Land Rover pri Nitre.

Automobilový priemysel na Slovensku v súčasnosti zamestnáva viac ako 130.000 ľudí. Priamo či nepriamo ovplyvňuje tvorbu ďalších 250.000 pracovných miest a zároveň generuje až 44 % HDP z celkovej priemyselnej výroby.