Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

J&T a Istrokapital SE sa dohodli na zmenách majetkových podielov

Predseda správnej rady Istrokapital SE Mario Hoffmann, archívne foto Foto: TASR

V rámci vysporiadania bankových aktivít Istrokapital SE predá 8,45-% podiel v Poštovej banke holdingu JTFG. Skupina sa tak stane 98,45-% vlastníkom Poštovej banky.

Bratislava 6. júla (TASR) - Finančník Mario Hoffmann ukončuje svoje pôsobenie vo finančnej skupine J&T. Ako dnes informovala finančná skupina, Istrokapital SE Maria Hoffmanna a osoby blízke J&T sa dohodli na majetkovom vysporiadaní, ktorého hodnota je 500 miliónov eur. Transakcia sa vzťahuje na spoločné aktivity v Poštovej banke, J&T Finance Group SE (JTFG) a v J&T Private Equity Group, kde sa Mario Hoffmann zároveň rozhodol ukončiť svoje aktívne pôsobenie. Súčasťou dohody je aj získanie podielu J&T v spoločnosti Axon Neuroscience.

V rámci vysporiadania bankových aktivít Istrokapital SE predá 8,45-% podiel v Poštovej banke holdingu JTFG. Skupina sa tak stane 98,45-% vlastníkom Poštovej banky. Zároveň dochádza k vysporiadaniu 24-% podielu v JTFG. Akcionármi bankového a finančného holdingu zostávajú Jozef Tkáč (47,5 %), Ivan Jakabovič (47,5 %) a čínska privátna spoločnosť CEFC Shanghai International Group Limited z holdingu China Energy Company Limited (5 %).

"Maria Hoffmanna si vážim z hľadiska profesionálneho aj ľudského. Chápem jeho rozhodnutie ísť vlastnou cestou, a preto sme mu ponúkli možnosť odkúpenia jeho podielov, ktorú prijal. Po niekoľkoročnej dobrej spolupráci sme sa tak dohodli na rozdelení a vysporiadaní spoločných aktivít. Vzájomne budeme spolupracovať na projekte výskumu Alzheimerovej choroby," uviedol v stanovisku pre médiá podpredseda predstavenstva J&T Finance Group SE Patrik Tkáč .

Hoffmann skonštatoval, že s J&T mal vždy korektné a priateľské vzťahy. "Rozhodol som sa venovať svojim osobným aktivitám a najmä aktivitám v spoločnosti Axon Neuroscience," uviedol predseda správnej rady Istrokapital SE Mario Hoffmann.

Súčasťou dohody v rámci nebankových aktivít je aj predaj podielu v J&T Private Equity Group a taktiež predaj podielu v Axon Neuroscience SE, ktorá sa zaoberá výskumom Alzheimerovej choroby a iných neurodegeneratívnych ochorení. J&T získa 10 % v spoločnosti Axon Neuroscience SE za 100 miliónov eur, čo je súčasťou ceny odpredaných majetkových podielov.