Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Juncker: Euro by malo byť nástrojom integrácie EÚ

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncke Foto: TASR/AP

Euro je určené na to, aby bolo jednotnou menou EÚ ako celku, povedal Juncker v prejave o stave Únie.

Štrasburg 16. septembra (TASR) - Šéf Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker chce prehĺbiť integráciu krajín v Európskej únii (EÚ). Hlavným nástrojom integračných snáh má byť spoločná európska mena, ktorú majú zaviesť všetky štáty únie. "Euro je určené na to, aby bolo jednotnou menou EÚ ako celku," povedal Juncker v stredu (13.9.) v prejave o stave Únie.

EÚ by sa okrem toho mala v strednodobom horizonte rozšíriť o nových členov aj napriek vystúpeniu Británie. "Musíme zachovať dôveryhodnú perspektívu rozšírenia pre západný Balkán," uviedol Juncker. Naopak prijatie Turecka vylúčil.

Situácia v EÚ je aktuálne po ťažkých krízach z minulých rokov, ako bola predovšetkým utečenecká kríza a hlasovanie Britov za vystúpenie z Únie, taká dobrá ako už dlho nie. "Európa má opäť vietor v plachtách," uviedol Juncker. Desať rokov po začiatku finančnej krízy ekonomiky členských štátov opäť expandujú a nezamestnanosť je najnižšia za 9 rokov. Rast je teraz treba využiť, aby sa zvýšila odolnosť EÚ.

Nástrojom by podľa Junckera malo byť rozšírenie spoločnej meny na všetky členské štáty EÚ. "Euro by malo byť niečím viac než len menou radu vybraných krajín." Všetky krajiny EÚ s výnimkou dvoch, Británie a Dánska, sa podľa zmlúv o EÚ zaviazali prijať euro.

Predseda Európskej komisie zároveň podporil prestavbu vedenia EÚ. "Potrebujeme európskeho ministra financií a hospodárstva, ktorý podporí pozitívne štrukturálne reformy v členských štátoch." Ten by potom mal byť členom EK.

Juncker sa však vyjadril proti myšlienke, o ktorej diskutovali Francúzsko a Nemecko, týkajúcej sa posilnenia eurozóny prostredníctvom spoločného parlamentu a rozpočtu. "Nepotrebujeme paralelné štruktúry. Parlamentom eurozóny je Európsky parlament."

Junckerove vyjadrenia o eure ako nástroji integrácie a o tom, že by to mala byť mena celej EÚ, sa nestretli s úplne pozitívnymi reakciami. "Prehlbovanie integrácie a rozširovanie eurozóny bude paralelne pokračovať," uviedol šéf Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem v piatok v Tallinne po stretnutí ministrov financií eurozóny. "Niektoré krajiny veľmi tvrdo pracujú na tom, aby splnili kritériá pre prijatie eura. Iné štáty aktuálne nemajú žiadne takéto ambície." Dodal, že v žiadnom prípade nie je možné jednotlivé krajiny nútiť k prijatiu spoločnej meny.

Nemecký minister financií Wolfgang Schäuble sa vyjadril pochvalne o Junckerovom prejave, zároveň však upozornil, že krajiny, ktoré chcú prijať euro, musia splniť stanovené kritériá. "Pre členstvo v menovej únii sú potrebné ekonomické predpoklady, ktoré sa musia plniť. Pokiaľ sa neplnia, nie je v záujme členského štátu stať sa členom menovej únie a menová únia to tiež nemôže dopustiť, inak by bola ohrozená stabilita celej menovej únie."