Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Juncker chce opustiť post šéfa Euroskupiny v stanovenom termíne

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP Photo

Ministri financií eurozóny by mali rozhodnúť o Junckerovom nástupcovi v pondelok 21. januára, pričom najviac sa hovorí o holandskom ministrovi financií Jeroenovi Dijsselbloemovi.

Brusel/Luxemburg 17. januára (TASR) - Jean-Claude Juncker je rozhodnutý odstúpiť z postu predsedu Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, do konca januára, teda v pôvodne avizovanom termíne, napriek špekuláciám, že Francúzi by celý proces mohli zbrzdiť. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

"Jasne som povedal, že plánujem ukončiť pôsobenie vo funkcii ku koncu januára a tento termín mienim aj dodržať, to vedia všetci," povedal Juncker, ktorý je súčasne luxemburským premiérom, v rozhovore pre DPA. Na čele Euroskupiny stojí od roku 2005.

Ministri financií eurozóny by mali rozhodnúť o Junckerovom nástupcovi v pondelok 21. januára, pričom najviac sa hovorí o holandskom ministrovi financií Jeroenovi Dijsselbloemovi.

No francúzsky minister financií Pierre Moscovici v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine Zeitung povedal, že nemá dostatočné informácie o víziách Holanďana pre eurozónu a navyše, oficiálna nominačná procedúra ešte nebola spustená, čím naznačil, že Euroskupina by svoje rozhodnutie mala odložiť na február.

Medzitým holandský minister dnes uviedol, že svoju kandidatúru na uvoľnený post po Junckerovi oznámi v piatok (18. 1.). "Plánujem svoju kandidatúru oznámiť zajtra," povedal Dijsselbloem vo finančnom výbore holandského parlamentu.

Moscovici bol ešte pred časom považovaný za možného kandidáta na túto funkciu. Niektorí pozorovatelia sa teraz domnievajú, že Paríž sa snaží zvyšovať tlak, aby si tak zabezpečil, že iné dôležité posty už získajú Francúzi.