Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Šéf Euroskupiny varuje pred prehnaným optimizmom v súvislosti s krízou

Jean-Claude Juncker Foto: TASR/AP Photo

Dodal, že aj keď najkritickejšie problémy sa pravdepodobne podarilo v eurozóne zažehnať, politikov čaká ešte veľa ťažkej práce, ktorá si bude vyžadovať politickú odvahu.

Brusel 10. januára (TASR) - Eurozónu aj naďalej čakajú ťažké časy, povedal dnes šéf Euroskupiny, neformálneho združenia ministrov financií eurozóny, Jean-Claude Juncker. V tejto súvislosti politikov upozornil, aby predčasne nevyhlasovali, že ekonomická kríza sa blíži ku koncu. Informovala o tom agentúra DPA.

"Myslím si, že situácia zostáva aj naďalej veľmi náročná," povedal Juncker pred poslancami Výboru Európskeho parlamentu pre hospodárstvo a menové otázky. Dodal, že aj keď najkritickejšie problémy sa pravdepodobne podarilo v eurozóne zažehnať, politikov čaká ešte veľa ťažkej práce, ktorá si bude vyžadovať "politickú odvahu".

K optimistom v tomto smere, ktorí tvrdia, že takmer 3-ročná dlhová kríza v eurozóne sa pomaly končí, patrí napríklad francúzsky prezident Francois Hollande. Podobne rakúska ministerka financií Maria Fekterová dnes v rozhovore pre jeden z rakúskych denníkov uviedla, že krízu sa podarilo "z veľkej časti" prekonať.

Juncker by mal zo svojho postu šéfa Euroskupiny odstúpiť koncom januára, osem rokov po tom, ako sa stal jej prvým prezidentom. Najhorúcejším kandidátom na uvoľnené miesto by mal byť holandský minister financií Jeroen Dijsselbloem.