Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Junckerov prejav bol v mnohom nereálny, kritizuje V. Remišová

Na archívnej snímke opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) Foto: TASR - Michal Svítok

Zámer vytvoriť osobitný rozpočet pre eurozónu, ako aj paralelný nástroj podobný eurofondom, no len pre krajiny eurozóny, je podľa jej slov zbytočným vytváraním byrokracie.

Bratislava 13. septembra (TASR) - Prejav o stave Únie predsedu Európskej komisie (EK) Jeana-Claudea Junckera bol v mnohom nereálny. Tvrdí to opozičná poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO), podľa ktorej predseda komisie preberá priority najmä jednej skupiny krajín, ktoré nemusia zohľadňovať národný záujem všetkých ostatných. Týka sa to najmä vytvorenia postu ministra financií, boj proti sociálnemu dampingu.

"Pán Juncker dokonca spomínal aj vytvorenie Európskeho menového fondu, ktorý by fungoval ako Medzinárodný menový fond. Pokladáme to za mimoriadne politicky citlivú tému, ktorá môže zvýšiť napätie v členských krajinách a odpor proti Bruselu," konštatuje Remišová. Takisto nápad, ktorý Juncker dlhodobo presadzuje, aby európske strany viedli politickú kampaň v celej EÚ je podľa nej odtrhnutý od reality. "Treba sa zmieriť s tým, že európska identita je v porovnaní s národnou identitou malá a celoeurópska politická kampaň nikdy nebude fungovať," dodala Remišová.

Zámer vytvoriť osobitný rozpočet pre eurozónu, ako aj paralelný nástroj podobný eurofondom, no len pre krajiny eurozóny, je podľa jej slov zbytočným vytváraním byrokracie. Rovnako za zbytočné považuje spoločné očkovacie plány alebo systémy dôchodkového zabezpečenia.

"Naopak treba oceniť snahu o spravodlivé zdaňovanie digitálnych služieb, pretože mnohé veľké nadnárodné firmy v tejto oblasti majú pochybné daňové praktiky. Slovensko prichádza pre podvody s DPH o zhruba dve miliardy eur ročne, preto bude pre nás veľmi dôležitý návrh na zlepšenie systému a boj proti podvodom s DPH," uviedla Remišová. Víta tiež zámer zjednodušiť pravidlá využívania eurofondov a výrazne zlepšiť výmenu informácií a kontroly na hraniciach pre boj proti organizovanému zločinu a terorizmu.

Veľkou chybou vlády je podľa Remišovej, že sa o týchto dôležitých veciach a o konkrétnych návrhoch, ktoré sa pripravujú na európskej úrovni, vôbec na Slovensku nediskutuje. "Namiesto otvorenej debaty a jasných požiadaviek Slovenska pri rokovaní o novom usporiadaní EÚ sa vláda obmedzuje iba na prázdne reči o jadre. Tento prístup zbytočne nahlodáva dôveru verejnosti v európsky projekt a ohrozuje tak našu budúcnosť v Európe," dodala.