Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Kanada vykázala v marci najvyšší obchodný deficit za takmer rok

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Za vyše 2-miliardovým schodkom je najmä vývoj exportu, ktorý v marci klesol o 5,3 %.

Ottawa 2. mája (TASR) - Kanada oznámila za marec najvyšší obchodný schodok za takmer rok, keď vývoz aj dovoz klesli, pričom pokles exportu bol v porovnaní s dovozom viac než štvornásobne prudší. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá sa odvolala na najnovšie údaje kanadského štatistického úradu.

Štatistici uviedli, že Kanada zaznamenala v marci obchodný deficit 2,3 miliardy kanadských dolárov (1,57 miliardy eur). V porovnaní s predchádzajúcim mesiacom to znamená prudký obrat, keď vo februári dosiahla krajina prebytok zahraničného obchodu na úrovni 476 miliónov CAD. Navyše, marcový údaj predstavuje najvyšší obchodný deficit Kanady od júna minulého roka.

Za vyše 2-miliardovým schodkom je najmä vývoj exportu, ktorý v marci klesol o 5,3 %. Výrazne sa znížil vývoz neopracovaného zlata, pokles však zaznamenali aj export ropy, pšenice či osobných a úžitkových áut.

Okrem exportu sa v marci znížil aj dovoz, avšak v miernejšom rozsahu. Pokles importu dosiahol 1,2 %. Kanada znížila dovoz počítačov, ako aj mobilných telefónov z Číny.

(1 EUR = 1,4678 CAD)