Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Kanadská ekonomika klesla vlani pravdepodobne o rekordných vyše 5 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Dôvodom je najmä prepad na začiatku roka po nástupe pandémie nového koronavírusu.

Ottawa 29. januára (TASR) - Kanadská ekonomika zaznamenala v minulom roku podľa odhadov štatistického úradu historický pokles napriek tomu, že v posledných mesiacoch roka stabilne rástla. Dôvodom je najmä prepad na začiatku roka po nástupe pandémie nového koronavírusu.

Kanadský štatistický úrad StatsCan uviedol, že v novembri vzrástla ekonomika viac, než sa čakalo a zaznamenala tak solídny rast siedmy mesiac po sebe. Ako informoval, v novembri vzrástol reálny hrubý domáci produkt (HDP) Kanady o 0,7 %, pričom ekonómovia počítali s rastom o 0,4 %.

Ďalšie obmedzenia prijaté počas decembra však tempo rastu za posledný mesiac podľa všetkého spomalili. Podľa predbežných údajov StatsCan ekonomický rast v decembri dosiahol 0,3 %.

Za celý minulý rok očakáva štatistický úrad pokles ekonomiky na úrovni 5,1 %. Ak sa odhad potvrdí, bude to najvýraznejší pokles ekonomiky Kanady v jej histórii.

Najnovšie karanténne opatrenia však ovplyvňujú aj vývoj na začiatku tohto roka. Vzhľadom na rast nezamestnanosti v decembri a ďalšie sprísnenie karanténnych opatrení v januári sa vývoj situácie na začiatku roka nevyvíja príliš priaznivo, uvádzajú ekonómovia.

Najľudnatejšia provincia Ontário zaviedla lockdown 26. decembra, v mnohých oblastiach provincie bol predĺžený až do februára. Lockdown zaviedla aj frankofónna provincia Québec a určité obmedzenia boli zavedené aj v ďalších provinciách.