Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Každá piata cestovná kancelária je hrozbou pre klienta

Dovolenka ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

K dnešnému dňu (7. 6.) z nich až 318 subjektov figuruje v databáze dlžníkov, 103 ich je v likvidácii či konkurze.

Bratislava 7. júna (TASR) - Podľa databázy Slovenskej informačnej a marketingovej agentúry (SIMS) je v súčasnosti zaregistrovaných 2040 podnikateľských subjektov podnikajúcich v oblasti cestovného ruchu, vrátane predajcov leteniek, organizátorov poznávacích zájazdov a podobne. K dnešnému dňu (7. 6.) z nich až 318 subjektov figuruje v databáze dlžníkov, 103 ich je v likvidácii či konkurze. Nádejní dovolenkári by si preto mali dať pozor, komu zveria svoje peniaze ušetrené na vytúženú dovolenku.

Z analýz podnikateľského prostredia, ktoré robí SIMS, napríklad vychádza, že 91 slovenských cestovných kancelárií má „na krku“ exekútora a 26 úvery nad 100.000 eur. Z tých 103 subjektov, ktoré už nepodnikajú, je 52 v likvidácii, 4 v konkurze a 37 čaká na výmaz z Obchodného registra. Navyše, takmer polovica cestovných kancelárií a agentúr, presne 818, sú SZČO – teda živnostníci, ktorých čaká zásadné zvýšenie odvodov. Je síce predčasné odhadovať, ako sa im bude dariť, ale podľa analytikov spoločnosti nemálo z nich zanikne.

SIMS vznikla v roku 1992 v Slovenskej republike ako prvá agentúra svojho druhu zaoberajúca sa zberom a spracovávaním ekonomických, kreditných, hospodárskych a marketingových informácií výlučne zo slovenského trhu. Služby SIMS využíva predovšetkým štátna správa a finančný sektor. Na dennej báze spracováva správy v segmente Micro a SME s osobitným dôrazom na aktualizáciu dát o všetkých subjektoch dosahujúcich tržby od 300.000 eur vyššie.