Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Kirgizsko prestane obsluhovať platobné karty Mir

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spojené štáty vo februári uvalili sankcie na ruský platobný systém Mir a v tomto smere vyvíjajú tlak aj na ďalšie krajiny, ktoré udržiavajú finančné väzby na Moskvu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Biškek 2. apríla (TASR) - Kirgizsko prestane akceptovať karty platobného systému Mir, ktorý používajú v Rusku, uviedlo v utorok kirgizské Medzibankové procesné stredisko. Dôvodom tohto kroku sú podľa neho obavy z vystavenia finančného sektoru sankciám Západu, informuje agentúra AFP.

Spojené štáty vo februári uvalili sankcie na ruský platobný systém Mir a v tomto smere vyvíjajú tlak aj na ďalšie krajiny, ktoré udržiavajú finančné väzby na Moskvu.

Kirgizské Medzibankové procesné stredisko od 5. apríla prestane obsluhovať bankové karty Mir, aby "minimalizovalo riziko sekundárnych sankcií", uviedlo vo vyhlásení.

Kirgizské banky prestali využívať karty Mir už v roku 2022, ale rozhodnutie na úrovni strediska podľa AFP poukazuje na účinok stupňujúceho sa tlaku Západu na spojencov Ruska.

Niektorí predstavitelia Západu vyjadrili obavy, že z Kirgizska, ktoré je súčasťou bezpečnostnej aliancie Organizácia zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB) vedenej Moskvou aj colnej únie, sa stalo vstupnou bránou pre tovar do Ruska čeliacemu sankciám v dôsledku invázie na Ukrajinu.

Obchod medzi niektorými západnými krajinami a bývalými sovietskymi republikami, akými sú Kirgizsko a Arménsko, sa od roku 2022 výrazne zvýšil.

Arménske banky prestali obsluhovať karty Mir už cez víkend, pričom tento krok tiež zdôvodnili rizikom sekundárnych sankcií.