Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Kiska odobril stropy pre platy komunálnych poslancov a zlučovanie obcí

Na archívnej snímke prezident SR Andrej Kiska. Foto: TASR - Martin Baumann

Odmena poslanca obecného zastupiteľstva sa bude odvíjať od základného mesačného platu starostu obce.

Bratislava 23. februára (TASR) - Platy komunálnych poslancov dostanú stropy. Odmena poslanca obecného zastupiteľstva sa bude odvíjať od základného mesačného platu starostu obce. Vláda bude môcť svojím nariadením pričleniť tzv. nefunkčnú obec k susediacej obci, tá s tým však musí súhlasiť. Novinky prináša novela zákona o obecnom zriadení, ktorú podpísal prezident SR Andrej Kiska.

Nefunkčná obec je tá, v ktorej sa ani v opakovaných voľbách do orgánov samosprávy nepodarí zvoliť žiadny orgán obce, teda starostu alebo obecné zastupiteľstvo. Po novom ju bude môcť vláda svojím nariadením pričleniť k susediacej obci, tá s tým však musí súhlasiť. Pri pričleňovaní sa však musí brať do úvahy aj národnostné zloženie obce, ktorá sa má pričleniť k susediacej obci.

Novinkou je tiež to, že obec bude informovať o konaní miestneho referenda aj ďalšími spôsobmi, nie iba na úradnej tabuli a webovom sídle obce. Hlavný kontrolór bude musieť po novom vykonať kontrolu aj na podnet starostu či primátora a nie iba zastupiteľstva. Má sa to týkať iba vecí, ktoré neznesú odklad.

Pôvodná novela zákona prišla do parlamentu so zámerom znížiť počet poslancov obecných zastupiteľstiev. Ministerstvo vnútra argumentovalo zvýšením efektivity obecných zastupiteľstiev, šetrením a tým, že Slovensko má komunálnych poslancov viac, ako je bežné v EÚ. Poslanci Národnej rady SR však s takouto zmenou nesúhlasili a z novely ju odstránili.