Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Klub 500 sa pridáva k RÚZ a ZMOS, odmieta politické nominácie do ÚVO

Združenie vidí priestor na zmenu pravidiel tak, aby sa o posty mohli uchádzať nestranícki kandidáti, ktorých skúsenosti a odborná prax sa dajú overiť a nepodliehajú politickým tlakom.

Bratislava 18. mája (TASR) - Klub 500 sa pripája k odmietavému postoju Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) a Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) k politickým nomináciám na vysoké posty v štátnej exekutíve.

Tieto dve organizácie v uplynulých dňoch nepodporili nominanta KDH Petra Macha na post šéfa Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO), čo bolo podmienkou premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na jeho vymenovanie vládou.

"Nominanti by mali byť odborníkmi v danej oblasti a musia mať reálne skúsenosti z praxe v uvedenom odbore. Jedná sa totiž o posty, ktoré zo svojej funkcie majú obrovský vplyv na verejné zdroje, ako aj vplyv na podnikateľské prostredie. Z tohto dôvodu je dôležitá nielen odborná stránka kandidátov, ale aj ich morálne a etické predpoklady a bezúhonnosť," vysvetlil postoj Klubu 500 jeho výkonný riaditeľ Tibor Gregor.

Združenie vidí spoločenský aj politický priestor na zmenu pravidiel a nastavenie výberových konaní tak, aby sa o významné posty, vyžadujúce odbornú stránku kandidátov, mohli uchádzať aj nestranícki kandidáti, ktorých skúsenosti a odborná prax sa dajú overiť a nepodliehajú politickým tlakom.

"K tomuto presvedčeniu nás vedie aj predvolebná rétorika väčšiny politických strán, ktoré vo svojich politických programoch deklarovali obsadzovanie uvedených postov apoliticky cez výberové konania posudzujúce odbornosť a kvalifikačné predpoklady kandidátov," dodáva vo svojom stanovisku Klub 500.