Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Kmec: Ekonomické odporúčania OECD sú v súlade s nastavením vlády SR

Na snímke podpredseda vlády pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Peter Kmec. Foto: TASR Pavel Neubauer

V najbližších mesiacoch sa má spustiť spoločný projekt OECD a plánu obnovy "Budovanie koherencie politík pre udržateľný rozvoj na centrálnej a regionálnej úrovni v SR".

Bratislava 19. marca (TASR) - Odporúčania pre ekonomické smerovanie krajiny Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) sú v súlade s nastavením slovenskej vlády. Uviedol to vicepremiér pre eurofondy a plán obnovy Peter Kmec (Hlas-SD) po stretnutí s generálnym tajomníkom OECD Mathiasom Cormannom. Informovala o tom v utorok hovorkyňa Kancelárie podpredsedu vlády SR Loretta Pinke.

Uviedla, že Slovensko súhlasí s podporou OECD pre Ukrajinu a považuje ju za dôležitý prvok pri obnove a rekonštrukcii krajiny. Zároveň chce podporiť slovenských podnikateľov pri obnove ukrajinského hospodárstva a vytvoriť rámec finančnej podpory, najmä na základe nástroja EÚ a záruk iných medzinárodných finančných inštitúcií. Financie by pritom mali byť smerované cez exportno-importnú banku.

"Obnova a povojnová rekonštrukcia Ukrajiny musia ísť ruka v ruke s realizáciou potrebných reforiem a integračnou perspektívou. Je nevyhnutné prepojiť obnovu zničenej infraštruktúry a obnovu hospodárstva s udržateľnými reformami, aby Ukrajina ako kandidátska krajina mohla napredovať na ceste integrácie," zdôraznil Kmec.

V najbližších mesiacoch sa má spustiť spoločný projekt OECD a plánu obnovy "Budovanie koherencie politík pre udržateľný rozvoj na centrálnej a regionálnej úrovni v SR". Výzvy, ktorým Slovensko čelí spolu s inými krajinami, si totiž podľa hovorkyne vyžadujú medzirezortnú spoluprácu a spoločnú víziu.

"Pre Slovensko otvára tento projekt jedinečnú príležitosť na posilnenie koherencie našich politík prostredníctvom odbornej podpory a zdieľania skúseností. Máme veľké očakávania a veríme, že tento projekt prinesie pozitívne výsledky. Ako podpredseda vlády poskytnem plnú podporu jeho realizácii," uzavrel Kmec.