Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Koncern BASF čelil v 1. štvrťroku prudkému poklesu zisku aj tržieb

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Výrobcu chemikálií pre automobilový priemysel, poľnohospodárstvo a stavebníctvo ťažia vysoké náklady na energie, ktoré prudko vzrástli po ruskom útoku na Ukrajinu v roku 2022.

Berlín 25. apríla (TASR) - Nemecký chemický koncern BASF zaznamenal v prvom štvrťroku prudký pokles zisku aj tržieb. Čistý zisk sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka prepadol o 12 % na 1,37 miliardy eur, oznámila spoločnosť vo štvrtok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Výrobcu chemikálií pre automobilový priemysel, poľnohospodárstvo a stavebníctvo ťažia vysoké náklady na energie, ktoré prudko vzrástli po ruskom útoku na Ukrajinu v roku 2022. Koncern pociťuje aj spomalenie priemyselnej výroby v Nemecku a slabší zahraničný dopyt.

Tržby v prvom štvrťroku klesli o 12 % na 17,6 miliardy eur. Napriek tomu spoločnosť potvrdila svoj výhľad zisku na rok 2024, pričom konštatovala, že globálny chemický priemysel sa v prvom štvrťroku mierne zotavil.

Skupina BASF v poslednom čase opakovane oznamovala programy znižovania nákladov, najmä v Európe. Naposledy vo februári, keď predstavila plán úspor v hodnote jednej miliardy, ktorý zahŕňa prepúšťanie zamestnancov v jej historickej základni Ludwigshafen na juhozápade Nemecka.