Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Konferencia Energofórum priblíži aj moderné trendy v energetike

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Tento rok organizátori zmenili formát. Spojili problematiku elektriny a plynu do jednej konferencie, keďže oba segmenty majú aj veľa spoločných tém.

Jasná 12. októbra (TASR) - Pozícia zemného plynu v energetickom mixe a potreba modernizácie domáceho trhu s plynom, reforma systému podpory obnoviteľných zdrojov energie (OZE) a kombinovanej výroby energie a tepla (KVET) a zmena v tarife za prevádzkovanie systému či dekarbonizácia a digitalizácia v energetike. Aj tieto témy budú dominovať 12. ročníku energetickej konferencie Energofórum, ktorá sa dnes začína v Jasnej. TASR o tom informovali predstavitelia spoločnosti sféra, ktorá podujatie od roku 2006 organizuje.

„Tento rok sme zmenili formát. Spojili sme problematiku elektriny a plynu do jednej konferencie, keďže oba segmenty majú aj veľa spoločných tém,“ konštatoval riaditeľ úseku obchodu spoločnosti sféra Róbert Franček, podľa ktorého účastníkom prinesú aj renomovaných zahraničných spíkrov. „Svoje príspevky prednesú prominentný ekonóm a stratég Nenad Pacek a odborník na on-line marketing Robert Seeger,“ priblížil.

Riaditeľ úseku vývoja Libor Láznička považuje za dominantné témy podujatia pozíciu zemného plynu v energetickom mixe a potrebu modernizácie domáceho trhu s plynom. „Trh s elektrinou zase netrpezlivo očakáva reformu systému podpory OZE a KVET a zmenu v tarife za prevádzkovanie systému,“ doplnil. Diskutovať sa podľa neho bude aj o trendoch smerujúcich k dekarbonizácii, decentralizácii a digitalizácii v energetike. „To posúva ťažisko v energetickom reťazci smerom ku koncovému odberateľovi, čím vznikajú nové príležitosti na trhu s elektrinou aj nové obchodné modely," dodal Láznička.

Franček upriamil pozornosť aj na vznik Energoklubu, ktorý by sa mal stať rešpektovanou odborno-spoločenskou platformou pre energetikov, umožňujúcou diskutovať témy vtedy, keď sú aktuálne. „Energoklub tak dokáže flexibilne reagovať na vzniknuté situácie na trhu s elektrinou a plynom,“ vysvetlil s tým, že okrem štandardných prednášok a workshopov pripravujú špeciálne formáty, ako sú pracovné raňajky, pracovno-spoločenské obedy, spoločenské večere a neformálne večerné posedenia. „V dnešnej digitálnej dobe budeme všetky informácie zdieľať pre členov Energoklubu aj prostredníctvom webu a newslettrov,“ uzavrel Franček.

Dvanásty ročník odbornej konferencie Energofórum potrvá do piatka (13.10.). Záštitu nad podujatím prevzalo Ministerstvo hospodárstva SR.