Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Krach rakúskej skupiny Signa preveruje osobitná vyšetrovacia komisia

Ilustračná snímka Foto: TASR

Rakúska realitná a maloobchodná skupina Signa výrazne rástla v časoch historicky nízkych úrokových sadzieb.

Viedeň 4. apríla (TASR) - Spolkový kriminálny úrad (BKA) v Rakúsku ustanovil osobitnú vyšetrovaciu komisiu, ktorá sa bude zaoberať kauzou skrachovanej realitnej spoločnosti Signa. Prvá kancelária komisie už začala fungovať vo Viedni a pracuje sa aj na zriadení pobočky v spolkovej krajine Tirolsko. TASR o tom informuje na základe správy portálu orf.at.

Rakúske ministerstvo vnútra uviedlo, že v kauze existujú podozrenia z obzvlášť závažných podvodov, ktoré musí preveriť osobitná komisia. Základný vyšetrovací tím tvorí desať pracovníkov s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti hospodárskej kriminality. Počíta sa aj s prijatím ďalších spolupracovníkov, ktorých počet by sa mohol rozrásť až na 40, oznámilo ministerstvo.

René Banko, zakladateľ skupiny Signa, mal vo štvrtok vypovedať pred osobitným vyšetrovacím výborom rakúskeho parlamentu, na jeho zasadnutie sa však nedostavil. Pre štyridsaťšesťročného podnikateľa malo ísť o prvé verejné vystúpenie od sérií krachov v jeho realitnom impériu. Zriadenie vyšetrovacieho výboru presadila rakúska opozícia s cieľom objasniť údajné zvýhodňovania superbohatých Rakúšanov, ktorí mali väzby na vládnu Rakúsku ľudovú stranu (ÖVP).

Rakúska realitná a maloobchodná skupina Signa výrazne rástla v časoch historicky nízkych úrokových sadzieb. Od začiatku vojny na Ukrajine však sektor nehnuteľností v celej Európe zápasí so zvýšenými nákladmi na výstavbu a energie, ako aj s vyššími úrokovými sadzbami. Skupina vlastnila množstvo komerčných nehnuteľností, ako aj obchodné domy v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku. Minulý rok podala na súde návrh na vyhlásenie platobnej neschopnosti.