Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Taliani chcú v opustenej hale vyrábať komponenty do elektromobilov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Taliani už niekoľko prvých zamestnancov zaškoľujú v domácom závode v južnom Tirolsku.

Kriváň 22. mája (TASR) - Do výrobnej haly v obci Kriváň v okrese Detva, kde do januára 2017 vyrábala elektromotory fínska firma Ojala, príde talianska spoločnosť Intercable. Vyrábať tam chce vysokonapäťové vodiče do elektromobilov. Do piatich rokov má v pláne zamestnať 240 ľudí.

Ako pre TASR uviedol starosta Kriváňa Imrich Paľko, Taliani už niekoľko prvých zamestnancov zaškoľujú v domácom závode v južnom Tirolsku. Spoločnosť by mala spustiť výrobu v lete tohto roku s asi 45 zamestnancami. "Do konca roku by ich malo pracovať asi 70 a na budúci rok už 140. Už koncom mája by mali do haly priviezť prvé výrobné stroje na báze CNC obrábačov," pripomenul Paľko.

Ojala, ktorá v Kriváni podnikala osem rokov, sa koncom roku 2016 dostala do problémov a vyhlásila úpadok a následný konkurz. Zamestnávala pri tom okolo 200 ľudí. Časť z nich nájde uplatnenie u talianskeho investora. Podľa starostu dôležité je aj to, že nová spoločnosť si už nebude halu prenajímať, ale celý areál s halou a pozemkom od nemeckého majiteľa odkúpila.

V priemyselnom areáli v Kriváni pôsobia aktuálne dve spoločnosti, tretia tak bude Intercable. Ešte tento rok ohlásila výstavbu závodu aj česká spoločnosť, ktorá chce v obci vyrábať CNC stroje na mieru.