Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Kurz izraelského šekla sa oslabil na osemročné minimum

Na archívnej snímke logo Visa na kreditnej karte. Foto: TASR/AP

Aj keď izraelská centrálna banka nikdy neuviedla konkrétny výmenný kurz, pri ktorom by už pristúpila k intervencii, zdroje z trhu uviedli, že 4 ILS/USD je možné považovať za psychologicky hranicu.

Jeruzalem 16. októbra (TASR) - Kurz izraelskej meny sa v pondelok oslabil, pričom prvýkrát za osem rokov nakrátko dosiahol psychologickú hranicu štyroch šekelov za dolár. Informovala o tom agentúra Reuters.

Od 7. októbra, keď palestínske hnutie Hamas nečakane zaútočilo na Izrael, klesol kurz šekla oproti doláru zhruba o 4 %. V pondelok nakrátko zaznamenal 4 ILS/USD, prvýkrát od roku 2015. Neskôr sa mierne skorigoval na 3,9981 ILS/USD, čo oproti predchádzajúcemu obchodovaniu predstavuje pokles o 0,7 %.

Aj keď izraelská centrálna banka nikdy neuviedla konkrétny výmenný kurz, pri ktorom by už pristúpila k intervencii, zdroje z trhu uviedli, že 4 ILS/USD je možné považovať za psychologicky významnú hranicu. Aj oslabovanie meny je jedným z dôvodov, prečo časť analytikov očakáva, že centrálna banka na budúci týždeň zníži úrokové sadzby. Minulý týždeň banka oznámila, že s cieľom podporiť šekel, ktorý sa po útoku Hamasu dostal pod silný tlak, predá devízy v hodnote 30 miliárd USD (28,47 miliardy eur). Kurz izraelskej meny po tomto oznámení aj pôvodne výrazné straty čiastočne zmiernil.