Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Ekonomika

Majiteľom lesov by sa mali kompenzovať tzv. ekosystémové služby lesov

Štátny tajomník ministerstva životného prostredia Ján Ilavský prezentoval ekosystémové služby ako spoločný záujem lesného hospodárstva a ochrany prírody.

Zvolen 23. októbra (TASR) - Okrem platby za drevo a ďalšie lesné produkty, by vlastníci lesa mali získavať aj iné finančné kompenzácie. Lesy totiž plnia aj veľa ďalších funkcií, z ktorých sa veľká časť vôbec nezohľadňuje. Vyplýva to zo záverov medzinárodnej konferencie Ekosystémové služby lesov a ich ekonomické zabezpečovanie, ktorá sa konala v uplynulých dňoch v Sielnici v okrese Zvolen.

Ako dnes pre TASR uviedol predseda Slovenskej lesníckej komory Jaroslav Šulek, aby mohli majitelia lesov tieto benefity pre spoločnosť dlhodobo garantovať, musí byť hospodárenie v lesoch ziskové a do trhových vzťahov je potrebné začleniť aj nedrevné tovary a služby poskytované správcami lesných porastov.

„Neznamená to však spoplatnenie vstupu do lesa. Pre kompenzáciu týchto požiadaviek vlastníkov, správcov a obhospodarovateľov lesov musíme nájsť iné možnosti finančnej pomoci, napríklad z operačných programov, či formou štátnej pomoci a ďalšie,“ povedal Šulek. Na konferencii vystúpili s príspevkami takmer dve desiatky odborníkov nielen zo Slovenska, ale aj z Česka, Maďarska či Poľska.

Napríklad štátny tajomník ministerstva životného prostredia Ján Ilavský prezentoval ekosystémové služby ako spoločný záujem lesného hospodárstva a ochrany prírody.

Juraj Vanko, predseda združenia neštátnych vlastníkov lesa informoval o obmedzeniach hospodárenia z titulu ochrany prírody a nákladoch, ktoré majú vlastníci lesa so zabezpečením sociálnych a ekologických služieb lesa pre obyvateľstvo.

O oceňovaní ekosystémových služieb zasa hovoril Vladimír Čaboun z Národného lesníckeho centra. Problém s refundáciou ekosystémových služieb je celoeurópsky, no podľa viacerých odborníkov dozrel čas na jeho riešenie.