Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Lesníci sa starajú o 34 náučných chodníkov

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Lesy SR sa zriaďovaniu, obnove a propagácii lesníckych náučných chodníkov, ktorých sieť sa nachádza na území celého Slovenska, venujú od roku 2002.

Banská Bystrica 20. septembra (TASR) – V súčasnosti majú Lesy SR 34 lesníckych náučných chodníkov s celkovou dĺžkou viac ako 200 kilometrov. Konštatoval to Marian Staník, generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR v Banskej Bystrici s tým, že každoročne do ich údržby a revitalizácie investujú nemalé finančné prostriedky.

Ako tiež Staník zdôraznil, lesníci spolupracujú s Klubom slovenských turistov a aktívne sa podieľajú na tvorbe náučných chodníkov aj s obcami či organizáciami jednotlivých mikroregiónov.

Lesy SR sa zriaďovaniu, obnove a propagácii lesníckych náučných chodníkov, ktorých sieť sa nachádza na území celého Slovenska, venujú od roku 2002. Širokej verejnosti tak zabezpečujú nielen pohodlný prechod lesom, ale prostredníctvom množstva informačných tabúľ ponúkajú i zaujímavé informácie o faune a flóre daného územia, histórii či mimoriadnych úkazoch. Na oddych slúži množstvo lavičiek, rozhľadní a mostíkov. Na osvieženie zasa opravené studničky a úkryt pred nepriazňou počasia poskytnú drevené prístrešky. Náučné chodníky dopĺňajú a nadväzujú na turistické trasy.

Niektoré lesnícke náučné chodníky podrobne prezentoval počas leta aj rozhlasový éter.

"Stalo sa tak vďaka dvom väčším projektom. Relácie Rádia Slovensko Rádiovíkend a Rádio Regina predstavili poslucháčom 13 chodníkov prostredníctvom pútavých reportáží," priblížila Miriam Turayová z Lesníckeho a drevárskeho múzea vo Zvolene, ktorá na projektoch spolupracovala.