Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Letové služby SR hľadajú nástupcov riadiacich letovej prevádzky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Prostredníctvom výberových konaní sú záujemcovia podrobení dôkladným zdravotným prehliadkam a testom, aby sa overila ich fyzická a psychická spôsobilosť.

Bratislava 16. júla (TASR) - Letové prevádzkové služby (LPS) SR hľadajú nástupcov riadiacich letovej prevádzky za personál, ktorý dosahuje dôchodkový vek. "Na každé jedno stanovište potrebujeme človeka," uviedol špecialista na bezpečnosť Pavel Sovák z LPS SR.

Kritériá pre nových zamestnancov zahŕňajú úspešné ukončenie strednej školy, maturitu a zdravotnú spôsobilosť pre dlhodobú záťaž a stresové situácie. Taktiež sa kladie dôraz na emočnú stabilitu, schopnosť spolupracovať a sústrediť sa na viacero úloh súčasne. "Musí byť schopný počúvať človeka, ktorý niečo rozpráva a pritom na obrazovke sledovať niečo úplne iné," priblížil Sovák.

Prostredníctvom výberových konaní sú záujemcovia podrobení dôkladným zdravotným prehliadkam a testom, aby sa overila ich fyzická a psychická spôsobilosť. Rovnako sa kontroluje ich úroveň angličtiny. Ako uviedol, veľké množstvo uchádzačov nevyhovuje už na vstupných testoch alebo nedisponuje požadovanými kognitívnymi schopnosťami.

Výcvik je rozdelený na viacero častí a trvá približne dva až tri roky. "Ľudia, ktorí prídu z ulice, nemusia mať absolútne žiadnu vedomosť o letectve, netrváme na tom, my ich to vieme naučiť," poznamenal. Výcvik však podľa Sováka predstavuje obrovské množstvo informácií, ktoré si uchádzači musia osvojiť a úspešne aplikovať v praxi a len úzka skupina ľudí vie naplniť všetky požiadavky.