Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Liehovary by potrebovali ročne 500 ton borievky, je však ohrozená

Sušené borievky, ktoré pridáva páleník Milan Baláž do borovičky, 10. decembra 2013 v Lednici. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Borievka, ktorá sa v minulosti nachádzala na prístupných pasienkoch, sa v súčasnosti často vyskytuje už len v ťažko prístupných lokalitách.


Banská Bystrica 10. septembra (TASR) - Borievka obyčajná (juniperus communis), ktorá tvorí základ niekoľkých tradičných destilátov, sa v poslednom období stala na Slovensku ohrozeným rastlinným druhom. Jej stavy boli zdecimované najmä vplyvom človeka. Ako pre TASR uviedol tajomník Združenia výrobcov liehu a liehovín na Slovensku Július Forsthoffer, tým, že plody produkujú iba samičie jedince, znižuje sa aj jej produkčný potenciál.

Borievka, ktorá sa v minulosti nachádzala na prístupných pasienkoch, sa v súčasnosti často vyskytuje už len v ťažko prístupných lokalitách, prípadne v prírodných rezerváciách, čo samo o sebe vylučuje zber vyhľadávaných plodov. "Pritom len slovenskí liehovarníci by ročne potrebovali minimálne päťsto ton suchých vytriedených plodov tejto plodiny," konštatoval Forsthoffer.

"Východisko z tejto nepriaznivej situácie predstavuje zavedenie agrolesníckych systémov pri obhospodarovaní trvalých trávnatých porastov a založenie borievkových pasienkov, ktoré budú cielene obhospodarované tak, aby umožňovali pasenie hospodárskych zvierat a zároveň produkciu plodov borievky obyčajnej," povedal Jaroslav Jankovič z Lesníckeho výskumného ústavu Národného lesníckeho centra vo Zvolene, ktorý v súčasnosti vedie výskumný projekt s názvom Výskum možností pestovania borievky na produkciu plodov a aktuálne pripravuje výskumný program, z ktorého jedným z výstupov bude agrolesnícky systém – borievkový pasienok.

"V pôdohospodárstve Slovenska budú agrolesnícke systémy zohrávať významnú úlohu pri riešení problémov najmä v okrajových poľnohospodárskych oblastiach a taktiež pri riešení negatívnych dôsledkov klimatických zmien a vyľudňovania vidieka," dodal Jankovič.

"Štátne lesy ponúkajú pomocnú ruku. Máme kapacity v rámci Odštepného závodu Semenoles v Liptovskom Hrádku a tiež v priestoroch lesných škôlok po celom Slovensku," uviedol k problému generálny riaditeľ podniku Lesy SR Marián Staník. "Práve z tohto dôvodu sme v spolupráci s liehovarníkmi vyvolali stretnutie na pôde nášho podniku, na ktorom sa zúčastnili všetci tí, ktorí k tejto téme majú čo povedať."

Napriek skutočnosti, že borievka obyčajná sa stáva významnou komoditou potravinárskeho, farmaceutického, kozmetického či liehovarníckeho priemyslu, podľa lesníkov je paradoxné, že sa stále nenachádza v zozname druhov lesných drevín či v zozname ovocných drevín a ovocných drevín určených na výrobu ovocia na trh. "Z hľadiska legislatívy je agrolesnícky systém hospodárenia v krajine vlastne nelegálny a borievka neznámou plodinou, avšak s vysokým potenciálom pre hospodárov," pripomenul Jankovič.

"Uvedomujeme si, že komerčné výsledky nemôžeme očakávať v najbližších rokoch. Napriek tomu aktivity spojené s odborným vyhodnotením vytypovaných terénov vhodných na vysádzanie či presádzanie kríkov borievok a prípravu väčšieho množstva sadeníc borievky obyčajnej plánujeme realizovať na jar budúceho roku,"
dodal generálny riaditeľ Lesov SR.