Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Lykožrút a vietor mali na svedomí 82 percent kalamitnej ťažby dreva

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Hlavným opatrením v boji proti škodlivým činiteľom je aktívny manažment lesných porastov zameraný na porastovú hygienu.

Zvolen 26. októbra (TASR) – Najvýznamnejšími škodlivými činiteľmi v slovenských lesoch v roku 2020 boli lykožrút smrekový a vietor, ktorí spolu zodpovedajú za 82 percent vykonanej kalamitnej ťažby, čo predstavuje 2,8 milióna kubických metrov drevnej hmoty. Podiel vykonanej kalamitnej ťažby na celkovej ťažbe dreva bol viac ako 46 percent. Informácia odznela na medzinárodnej konferencii Aktuálne problémy v ochrane lesa 2021, ktorá sa konala v uplynulých dňoch v Hornom Smokovci. TASR o tom informoval organizátor konferencie - Národné lesnícke centrum (NLC) vo Zvolene.

„Aj na základe uvedeného možno konštatovať, že problematika ochrany lesa je v súčasnosti mimoriadne dôležitá. Jej účinné a efektívne metódy rozhodujúcou mierou prispievajú k trvalo udržateľnému hospodáreniu v lesoch, a tým k plnohodnotnému zabezpečeniu poskytovania všetkých ekosystémových služieb lesov,“ uvádza NLC.

Cieľom konferencie bolo poskytnúť informácie o problémoch ochrany lesa v uplynulom roku na Slovensku v porovnaní so situáciou v Česku a Poľsku, z ktorých vyplynulo, že hlavným opatrením v boji proti škodlivým činiteľom je aktívny manažment lesných porastov zameraný na porastovú hygienu.

Na konferencii sa zúčastnilo viac ako 120 ľudí z radov vlastníkov a užívateľov lesa, odborných lesných hospodárov, pracovníkov štátnej správy, školstva, lesníckych inštitúcií a odbornej i širokej verejnosti. Účastníci konferencie mali možnosť oboznámiť sa s aktuálnou situáciou, týkajúcou sa zdravotného stavu smrečín a borín, premnoženia podkôrnych druhov hmyzu aj zveri či výskytu nepôvodných organizmov v lesoch.