Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

M. Draghi tlmí nádeje na zmenu peňažnej politiky v eurozóne

Prezident Európskej centrálnej banky Mario Draghi na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Hlavný bankár eurozóny dodal, že strážcovia spoločnej meny pokladajú zotavovanie ekonomiky za silné, a tá sa stáva čoraz odolnejšou voči novým šokom.

Frankfurt nad Mohanom 17. novembra (TASR) - Šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Mario Draghi tlmí nádeje, že sa v eurozóne obdobie veľmi lacných peňazí skončí rýchlo. „Ešte sme sa nedostali do bodu, v ktorom bude inflácia samonosná bez podpory našou peňažnou politikou." Draghi to povedal v piatok vo vystúpení na bankovom kongrese vo Frankfurte nad Mohanom

Hlavný bankár eurozóny dodal, že strážcovia spoločnej meny pokladajú zotavovanie ekonomiky za silné, a tá sa stáva čoraz odolnejšou voči novým šokom. Aj inflácia sa pozvoľna dvíha od svojej nízkej úrovne z minulých rokov. Rast spotrebiteľských cien však nenadobudol trvalý trend.

Inflačné zacielenie ECB v eurozóne v strednodobom horizonte je stanovené na necelé 2 % ročne. To je dosť ďaleko od nulovej úrovne. Dlhodobé nízke alebo dokonca klesajúce ceny by mohli viesť spotrebiteľov a podniky k tomu, že by odkladali investície na neskoršie obdobie. Také rozhodnutia by brzdili investovanie a došlo by k oslabeniu konjunktúry. Tomu sa centrála banka usiluje zabrániť svojimi lacnými peniazmi.

Strážcovia spoločnej meny v októbri urobili prvý opatrný krok v procese odchodu z politiky veľmi lacných peňazí tým, že znížili mesačný nákup dlhopisov zo 60 na 30 miliárd eur do septembra 2018. Najmenej do skončenia tohto silného nákupu dlhopisov zostane základná úroková sadzba ECB na nulovej úrovni.