Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

M. LAJČÁK: Agentúra SARIO by nemala suplovať aktivity rezortov

Treťou témou dnešného rokovania rady bola podľa Malatinského aj analýza zahraničného obchodu SR za rok 2012.

Bratislava 5. júna (TASR) – Hlavnými témami dnešného tretieho rokovania Rady vlády SR na podporu exportu a investícií bolo fungovanie Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO), Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) a stav zahraničného obchodu SR. Informovali o tom dnes na pôde rezortu zahraničných vecí minister Miroslav Lajčák a minister hospodárstva Tomáš Malatinský (obaja nominanti Smeru–SD).

Agentúra SARIO by podľa Lajčáka nemala suplovať aktivity rezortov, ale mala by sa sústrediť na oblasti, ktoré nepokrýva žiadne z ministerstiev. "Dohodli sme sa, že sa vytvorí Rada pre strategické riadenie, koordináciu a kontrolu SARIO. Rada bude mať 6 členov, z toho štyria budú zastupovať premiéra a príslušných ministrov a dvaja členovia budú zastupovať podnikateľskú sféru. Rada bude koordinovať a kontrolovať, aby sa využíval potenciál, ktorý SARIO má. Vymenuje ju minister hospodárstva do konca júna 2013 a bude sa schádzať na úrovni štátnych tajomníkov," oznámil minister zahraničných vecí a európskych záležitostí.

"Na rokovaní rady zároveň zaznelo, že SACR nemôže byť úspešná, keď Slovensko nemá reálnu stratégiu cestovného ruchu," poznamenal. Do budúcnosti by si podľa neho mala SACR stanovovať na každý rok teritoriálne a tematické priority v oblasti cestovného ruchu, ktoré budú korešpondovať jednak s prioritami zúčastnených ministerstiev a jednak s výškou rozpočtových zdrojov.

Treťou témou dnešného rokovania rady bola podľa Malatinského aj analýza zahraničného obchodu SR za rok 2012. "Treba povedať, že v globálnych číslach sme sa polepšili. Zahraničný obchod je ťahúňom slovenskej ekonomiky. Pravdou však je, že veľké čísla v zahraničnom obchode sú zásluhou zahraničných koncernov. Našou úlohou do budúcnosti preto je diverzifikovať politiku SARIO tak, aby sme podporili aj našich podnikateľov," dodal.

Na svojom 4. rokovaní, ktoré by sa malo konať koncom júna, by sa mala rada zaoberať fungovaním tzv. medzivládnych komisií.