Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Lelovský:Akademická sféra by mala zohľadniť požiadavky zamestnávateľov

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Baumann

Súčasne skonštatoval, že skvalitneniu výučby by pomohla integrácia škôl do väčších celkov, čo by malo za následok ušetrenie peňazí a sprístupnenie kvalitných technológií viacerým žiakom.

Bratislava 8. apríla (TASR) – Zamestnávatelia by mali mať právo viac hovoriť do toho, ako má vyzerať absolvent. Akademická sféra akoby učila podľa seba a veľmi málo reaguje na požiadavky zamestnávateľov. Upozornil na to prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska a viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Mário Lelovský.

"My vnímame, ako zamestnávatelia, že absolvent škôl, vzdelávacieho systému, je pre nás vstup, je pre nás materiál, s ktorým vieme ďalej tvoriť hodnoty, a ako takí by sme mali mať právo oveľa intenzívnejšie hovoriť do toho, ako má vyzerať," podotkol Lelovský s tým, že zamestnávatelia vnímajú súčasnú situáciu tak, že akademická sféra učí akoby podľa seba.

Zároveň sa obáva, že vzdelávací systém si žije svojím vlastným životom a veľmi málo reaguje na požiadavky zamestnávateľov. To sa podľa neho prejavuje aj na skutočnosti, že viac ako polovica absolventov škôl nenájde uplatnenie vo svojom odbore. "To znamená, že či už vinou zlej voľby samotného študenta a jeho rodičov, ale hlavne aj vinou nastavenia celého vzdelávacieho systému investujeme doňho obrovské peniaze, ale len 50 % má zmysel," upozornil.

Lelovský súčasne skonštatoval, že skvalitneniu výučby by pomohla integrácia škôl do väčších celkov, čo by malo za následok ušetrenie peňazí a sprístupnenie kvalitných technológií viacerým žiakom. Ako príklad uviedol Fínsko, kde je len sedem vysokých škôl a univerzít, oproti tomu, na Slovensku 34. "Praxou je vo Fínsku, že neexistuje, aby učiteľ daného odboru mal nižší plat, ako je priemerný plat v danom odbore vo Fínsku. Skôr vyšší," dodal, pričom takýmto spôsobom podľa neho zabezpečujú pre školy kvalitných pedagógov.