Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Schulz vyzval štáty EÚ, aby splnili sľuby ohľadom opravného rozpočtu

Martin Schulz Foto: TASR/AP Photo

Európska komisia by mala nový návrh rozpočtu na rok 2013 predstaviť v piatok, 23. novembra.

Brusel/Štrasburg 21. novembra (TASR) - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz dnes počas rozpravy o opravnom rozpočte EÚ na rok 2012 a 2013 vyzval blokujúcu menšinu členských štátov EÚ, aby prestala Európskej komisii brániť v platení faktúr, ktoré je zo zákona povinná uhradiť.

Odmietavý postoj týchto členských štátov k dohode na opravnom rozpočte na rok 2012 je dôvodom, pre ktorý minulý týždeň (13.11) uviazli rokovania o budúcoročnom rozpočte EÚ na mŕtvom bode.

"Niektoré členské štáty v Rade nie sú ochotné splniť vlastné sľuby. Snažia sa nasmerovať EÚ na cestu deficitného rozpočtu. Takto mohli postupovať doma - a konali tak pričasto a príliš dlho, ale tento parlament takéto konanie na úrovni EÚ nepripustí," vyhlásil Schulz v reakcii na hlavný dôvod súčasnej patovej situácie.

Martin Schulz
Foto: TASR/AP
Dôvodom tohto stavu je podľa neho blokujúca menšina členských štátov, ktorá napriek minuloročnému prísľubu rýchleho vyriešenia prípadných nedostatkov na účtoch EÚ - o ktorých bola vopred upozornená, že zrejme nastanú - odmieta schváliť opravný rozpočet. Ten by EK umožnil uhradiť faktúry za už dodané služby a produkty na území členských štátov.

Počas rozpravy s cyperským predsedníctvom Rady EÚ a EK poslanci z rôznych politických skupín adresovali blokujúcim členským štátom rovnakú výčitku.

Spoločná deklarácia, ktorú pred rokom podpísali všetky členské štáty a Európsky parlament uvádza, že prostredníctvom opravného rozpočtu sa vytvoria dodatočné platobné rozpočtové prostriedky, ak by rozpočtové prostriedky uvedené v rozpočte na rok 2012 nestačili na pokrytie výdavkov.

"Pokiaľ máme nezaplatené účty za rok 2012, nemôžeme prijať žiadne seriózne rozhodnutie o rozpočte na rok 2013. Európsky parlament nie je ochotný vyjednávať takýmto spôsobom. Ak nevyriešime problémy za rok 2012, EÚ bude musieť zaplatiť úroky z omeškania. Takto sa rozpočet nespravuje, toto nie je zdravé hospodárenie s finančnými prostriedkami," upozornil Schulz.

Európska komisia by mala nový návrh rozpočtu na rok 2013 predstaviť v piatok, 23. novembra. Rokovania medzi EP a Radou sa následne rozbehnú nanovo s cieľom schváliť vzájomnú dohodu počas plenárneho zasadnutia v dňoch 10. - 13. decembra.